joi, 9 noiembrie 2017
Muzeul Cânepii Timișoara
În urmă cu cincisprezece ani am inițiat Șezătoarea „Tradiții şi Identitate”, considerând șezătoarea, adevărata scoală de la sat unde împreună cu părintii tineri şi mai în vârstă am deprins bucuria muncii şi creației. Aşa ne-am păstrat doinele, cântecele, baladele, jocul, meseriile şi meșteșugurile.
Țăranii sunt locuitorii unei țări, așa că din țărani de la sat am devenit țărani de la oraș, aducând cu noi gena sănătoasă a omului ce-şi iubește pământul, neamul, tradițiile.
Șezătoarea noastră din fiecare zi de joi, de la ora ne-a creat o lume de povești, ne-am întâlnit cu bucurie copii, bunici şi părinti, am învățat unii de la alții tot felul de lucruri, am cântat, am cusut, am țesut, am îmbrăcat costumul tradițional pe care l-am redescoperit ca o carte cu povești, cu simboluri, mesaje şi culoare.
De la cele începute cu ani în urmă, vom avea un nou S.T.A.R.T. - Școala Tehnică de Arte Românești Tradiționale - prezintă alături de gospodarii de la Teatrul Portabil Timișoara, joi 16 noiembrie 2017, de la ora 18, când va fi inaugurat MUZEUL CÂNEPII.
Într-un spațiu creativ în care se desfășoară de 26 de ani producție şi creație de veșminte românești, pornind de la tradiția ancestrală a culturii şi prelucrării inului şi cânepii se vor desfășura cursuri de croitorie, țesătorie manuală, pictură, modelaj, zidărie cu cânepă, muzică, jucării textile, artizanat.
La S.T.A.R.T. organizăm evenimente culturale şi educative ce ne vor îmbunătăți viața materială şi spirituală, comunicarea între generații și legătura cu rădăcinile strămoșești. Aici oferim celor interesați posibilitatea să-şi desfășoare activități vocaționale și antreprenoriale.
Cea mai veche plantă cultivată pe Pământ, care a însoțit omul mii de ani, l-a îmbrăcat, l-a încălzit şi l-a vindecat își găsește locul la START.
Veniți să aflați POVESTEA CÂNEPII alături de invitați deosebiți: Familia Căpuşan, Rodica şi Gheorghe de la Poarta Su’ Feleac din Cluj Napoca, Familia Anca Augusta şi Aurel din Timișoara, Alexandru Pop din Sebiș – Arad, Sebastian Linţa din Timişoara.
Sursa informaţiilor aici.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu