miercuri, 31 mai 2017

Familia Rațiu. Contribuții la istoria și cultura orașului Turda



În cadrul evenimentului intitulat #Rațiu100, care marchează ziua de naștere a lui Ion Rațiu, Muzeul de Istorie Turda va vernisa expoziţia permanentă de istorie modernă intitulată: "Familia Rațiu. Contribuții la istoria și cultura orașului Turda". Vernisajul expoziției, la care vor fi prezenți membri ai familiei și prieteni, va avea loc duminică, 4 iunie 2017, ora 15:00 la sediul muzeului din strada B.P. Hașdeu, nr. 2.
------------------------------------------------
Structurată tematic și cronologic, expoziția prezintă acte, documente, fotografii și obiecte personale ale membrilor familiei Rațiu, una dintre cele mai vechi familii nobile din Transilvania. Membrii acestei familii s-au situat în primele rânduri ale mişcării naţionale româneşti, luptând cu toate mijloacele legale pentru drepturile conaţionalilor lor.
--------------------------------------------------
Exponatele prezentate într-o manieră inedităfac parte atât din colecția muzeului, cât și din colecția personală a familiei Rațiu. Sunt prezentate în expoziția care va fi inaugurată mari personalități, precum: Basiliu Raţiu, Dr.Ioan Raţiu, Emilia Rațiu, Nicolae Portos Raţiu și Dr. Augustin Raţiu.
Ca element de noutate, conceptul expozițional aduce în prim plan personalitatea liderului politic Ion Rațiu, prezentând obiecte și imagini inediteatât din viața personală, cât și din cea publică a marelui politician.Unele dintre obiecte sunt expuse pentru prima dată. Ion Augustin Nicolae Rațiu (6 iunie1917, Turda – 17 ianuarie2000, Londra) a fost un politician român, reprezentant al Partidului Național Țărănesc, ale cărui principii auanimat numeroase generații de români.
Evenimentul #Rațiu100 Friends and Family Weekend este dedicat comemorării a 100 de ani de la nașterea lui Ion Rațiu și va avea loc la Turda și Cluj-Napoca, între 2 si 4 iunie 2017.

Muzeul de Istorie Turdaeste o instituție de cultură, aflată în subordinea Consiliul Local al Municipiului Turda, ce administrează o valoroasă parte a patrimoniului național. Instituția deţine un patrimoniu de aproximativ 40000 de bunuri culturale mobile, structurate în nu mai puțin de cinci colecții, cea mai mare pondere având-o obiectele de epocă romană. Muzeul funcţionează în clădirea monument istoric din secolele XV-XVI, denumită în literatura de specialitate “Palatul Princiar” de la Turda.


Sursa informaţiilor aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu