miercuri, 31 mai 2017
Bitis gabonica rhinoceros (Schlegel, 1855) - Vipera de Gabon vest-africană
Exponatul săptămânii la Muzeul Antipa:
Bitis gabonica rhinoceros (Schlegel, 1855) - Vipera de Gabon vest-africană
Bitis gabonica rhinoceros poate fi întâlnită în vestul Africii - mai exact în Guinea, Sierra Leone, Liberia, Coasta de Fildeș, Togo și Ghana.
Adulții acestei specii ajung până la 1,50 m lungime, cu un record de 205 cm în Sierra Leone. Este un animal masiv ce poate depăși 8 kg în greutate. Din dieta sa fac parte păsări și mamifere.
Vipera de Gabon vest-africană este o specie terestră, în principal nocturnă, prezentă în păduri tropicale și zone împădurite până la 1500 m altitudine. Este în general calmă dar scoate zgomote puternice când se simte amenințată. Are caracteristice două coarne situate pe bot, fiind numită și vipera rinocer.
Din punct de vedere al reproducerii, este o specie ovovivipară (ouăle sunt incubate în organismul femelei), femela eliberând între 8-60 de pui.
Cantitatea de venin injectată de un adult variază între 200 și 600 mg. Efectele includ umflare rapidă și puternică, durere intensă, șoc sever și apariția de pustule. Incapacitatea de a controla mișcările, umflarea limbii și a pleoapelor, convulsiile și pierderea conștienței sunt simptome înregistrate. Veninul are acțiune puternic hemoragică.
Este considerată drept o delicatesă de unele populații din Africa.
Vipera de Gabon vest-africană poate fi admirată în cadrul expoziției temporare „#Venin - frumuseți de neatins” de la Muzeul Antipa!
Foto: Alexandru Iftime, exemplar de Bitis gabonica rhinoceros (Schlegel, 1855) - Vipera de Gabon vest-africană
Sursa informaţiilor Muzeul Antipa.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu