duminică, 29 ianuarie 2017

2015 artefacte romane, descoperite în anul 2015, declarate comoară

2015 artefacte romane descoperite în Barlaston, inclusiv monede, au fost declarate comoară. Acestea au fost gasite de un detectorist de metale ( Stephen S. ) într-un câmp din satul său natal. Descoperirea a inclus și monede rare, iar British Museum și-a exprimat interesul de a achiziționa trei obiecte. Muzeul Potteries din Hanley este de asemenea interesat de alte obiecte din această comoară.


 
Detectoristul, care are vârsta de 49 de ani, a precizat: "Eram singur la detectie în dimineața aceea, dar am sunat pe soția și fiul meu să vină la mine atunci când am găsit obiectele. Am contactat si ofițerul britanic de legătură din domeniul arheologiei pentru West Midlands".

Descoperirea a avut loc in anul 2015 si a inclus peste 2000 de artefacte, care acum se afla ininventarul unui curator de la British Museum din Londra, pentru analiză. Acesta a confirmat că 2.015 piese ( inclusiv monede rare ) sunt de origine romană, aproximativ din anul 37 d.Hr.

O bucată de metal din aliaj de cupru, un instrument de fier și un creuzet de plumb au fost descoperite de asemenea, dar s-au dovedit că sunt dintr-o perioadă mai târzie.

Ofițerul de legătură pentru West Midlands a declarat: "Monedele au fost probabil economiile unui agricultor, care le-a îngropat în câmp sau poate au fost o ofrandă adusă zeilor. Nu putem să știm, dar cu siguranta nu multe sunt descoperirile de acest tip din zona Staffordshire."

Autoritatile care a supravegheat cazul au confirmat că descoperirea detectoristului este o comoară: "Suntem mai mult decât fericiti sa includem cele 2015 artefacte ca parte a unei comori, în sensul Legii Comorilor. Sper că monedele să aducă mult entuziasm si cunoastere la expozitiile pe care le vom organiza".

Consilierii locali din Stoke-on-Trent au precizat: "Aceasta este o descoperire importantă, grație numărului de monede descoperite. Acestea au fost găsite în vase de ceramică sparte, la doar un metru sub pământ. Este meritul real al descoperitorului pentru că a tratat descoperirea atât de responsabil și a anuntat-o corect si imediat. Acum, că descoperirea a fost declarată comoara, aceasta va fi evaluată în mod oficial de către Comitetul de evaluare."

După ce valoarea tezaurului va fi stabilita, detectoristul și proprietarul terenului va împărți banii.



Sursa informaţiilor Harta Comorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu