marți, 31 ianuarie 2017

Exponatul Lunii Februarie: Ladă de zestre - Muzeul Judeţean Teleorman



Muzeul Judeţean Teleorman vă invită miercuri, 1 februarie a.c., ora 11.00, la deschiderea Exponatului Lunii Februarie.
Pentru perioada 1 – 28 februarie 2017, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de o Ladă de zestre.
Lada de zeste ce face obiectul "Exponatului Lunii Februarie" a fost lucrată la atelierul meşterului A. Fulger din Roşiorii de Vede, în anul 1932, după cum se poate observa din inscripţia de pe suprafaţa piesei. Provine din comuna Nicolae Bălcescu (fostă Vodă Carol) a judeţului nostru, de la un anume Leon Ion, şi a intrat în patrimoniul etnografic al Muzeului Judeţean Teleorman în anul 2016.
Lada de zestre parte din categoria mobilierului ţărănesc. Se mai numeşte „lacră” sau „lada ţoalelor”. Lada de zestre s-a întâlnit şi în casele boiereşti din secolul al XVIII –lea. fiind folosită în locul dulapului de haine şi lenjerie. Ocupa un loc de cinste în cadrul interiorului ţărănesc, fiind aşezată la capătul patului, ca simbol al femeii măritate, al priceperii ei de a lucra.
Lada de zestre se dădea fetei de către părinţii acesteia cu prilejul nunţii şi conţinea velinţe, scoarțe, aşternuturi, căpătâie, ştergare, toate necesare în noua gospodărie care se întemeia.
În general lăzile de zestre sunt executate din esenţe lemnoase diferite (fag, frasin, stejar) şi se compun din mai multe părţi, îmbinate unele în altele, într-o tehnică cunoscută din antichitate.
Lada de zeste ce face obiectul "Exponatului Lunii Februarie" are capac plan şi decor pictat cu motive florale şi geometrice. Este pictată cu verde pe toată suprafaţa, excepţie face spatele piesei. iar capacul şi părţile laterale sunt decorate cu linii executate cu negru. Partea din faţă prezintă decor floral executat cu roşu, galben, negru precum şi două imagini din hârtie, probabil provenind dintr-o revistă de modă, după cum era moda vremii.


Sursa informaţiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

2 comentarii:

  1. Buna ziua! Am și eu acasă o lada ca aceasta, din 1923, lucrata tot de A. Fulger, scrie pe ea și Rosiori. As vrea sa o restaureze. Ma puteți îndruma către cineva care se ocupa de restaurări? Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună seara! Muzeul Olteniei din Cariova are un laborator de restaurare foarte bun, vă recomand să luați contact cu ei.

      https://muzeulolteniei.ro/contact/

      Laboratorul de Restaurare

      Str. Madona Dudu nr.14
      Tel.:/Fax. +40 351 427.862
      restaurare.mo@gmail.com

      Ștergere