joi, 14 aprilie 2016

Congresul Naţional de Genealogie şi Heraldică



Din partea Consiliului Director
al Institutului Român de Genealogie şi Heraldică „Sever Zotta”

Vineri, 27 martie a.c., a avut loc prima întrunire a Comitetului de Organizare constituit în vederea pregătirii celui de-al XVII-lea Congres Naţional de Genealogie şi Heraldică.

S-au analizat propunerile anterioare, cu privire la data Congresului; toţi cei prezenţi au fost de acord că organizarea în septembrie 2015 ar fi deosebit de dificilă şi au decis ca acest Congres să aibă loc la Iaşi, în perioada 12–14 mai 2016.

Tematica generală a Congresului va avea în vedere genealogia şi heraldica, atât cele istorice, cât şi cele personale. În acord cu direcţiile cercetărilor din domeniu pe plan mondial, partea istorică poate să cuprindă o paletă largă de teme şi subiecte întemeiate pe investigaţiile genealogice şi heraldice sau conexate acestora (prosopografie, antroponimie şi toponimie; elite, mobilitatea populaţiei; izvoare, ediţii, metode moderne; precursori, publicaţii etc.). Partea definită ca personală va fi consacrată expunerii investigaţiilor întreprinse de participanţi cu privire la istoria şi genealogia familiilor proprii; heraldica personală va include atât pe cea privată, cât şi pe cea instituţională şi teritorială.

Una dintre şedinţele în plen va fi închinată familiei Mavrocordat.

Ca întotdeauna, Comitetul de Organizare aşteaptă sugestii şi din partea participanţilor.

Detalii practice

Înscrierea pentru participarea la Congres presupune achitarea la zi a cotizaţiilor.

Taxa de înscriere a fost stabilită la 150 RON pentru toţi participanţii, cu sau fără comunicări; membrii societăţii beneficiază de o reducere, prin includerea în această sumă a cotizaţiei pentru anul 2016.
Institutul „Sever Zotta” se va strădui să preia cheltuielile de cazare şi masă pentru participanţii (membri ai societăţii) cu comunicări. Cei care îşi pot susţine singuri aceste cheltuieli sau o parte a lor (prin cazare la anumite instituţii sau prieteni etc.) vor fi rugaţi să comunice din timp organizatorilor; asemenea situaţii ar reprezenta un sprijin însemnat în organizarea Congresului, constituind o scădere a sarcinii financiare care revine Institutului. Participanţii fără comunicări vor binevoi să accepte acoperirea parţială a respectivelor cheltuieli, iar persoanele însoţitoare – acoperirea integrală.

Toţi cei care doresc ca acest Congres să poată avea loc şi să se desfăşoare în condiţii optime sunt rugaţi să identifice posibilităţi de suplimentare a bugetului pe care Institutul „Sever Zotta” îl va aloca în limitele posibilităţilor sale şi numai ţinând seama de celelalte cheltuieli a căror perspectivă nu poate fi neglijată (reparaţia clădirii donate pentru sediu şi publicaţiile). Uşurarea sarcinii financiare se poate realiza prin sponsorizări acordate atât în bani, cât şi în servicii.

Membrii societăţii sunt rugaţi să nu uite că prezenţa participanţilor la Congres, pentru două sau trei zile, impune cheltuieli care depăşesc cu mult contribuţia financiară a fiecăruia dintre ei, materializată prin cotizaţiile anuale şi taxa de înscriere. În funcţie de cuantumul acestor cheltuieli, participanţii cu comunicări vor fi rugaţi să mai adauge – ca şi în cazul Congreselor anterioare – o contribuţie la acoperirea cheltuielilor de cazare.

Comitetul de Organizare aşteaptă anunţarea intenţiilor de participare – trimise exclusiv pe adresa d-lui Alexandru Pînzar: alexpinzar@gmail.com –, după care, printr-o circulară specială, se vor cere titlurile pe baza cărora să se poată alcătui programul preliminar al Congresului.

Membrii Institutului „Sever Zotta” sunt rugaţi să nu uite că au datoria – prevăzută de Statute – de a achitacotizaţia; pentru anul în curs, ea a rămas la 10 RON pe trimestru (40 RON pentru anul întreg). Se reaminteşte, de asemenea, de posibilitatea sponsorizării interne, prin direcţionarea către societatea noastră a 2 % din impozitul global pe venit.

Adrese de contact:
bogdan23atanasiu@yahoo.com
iftimi.sorin@gmail.com
alexpinzar@gmail.com

Folosirea altor adrese va duce la ignorarea mesajelor.

Pe pagina de Facebook a Institutului „Sever Zotta” (www.facebook.com/IRGHSZ) vor fi postate periodic ultimele noutăţi şi detalii cu privire la organizarea Congresului. Facilităţile de mesagerie ale paginii pot fi folosite, de asemenea, pentru transmiterea către Comitetul de Organizare a întrebărilor şi mesajelor celor interesaţi.


Sursa informaţiilor aici şi aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu