miercuri, 27 aprilie 2016
Expoziția „Muzeele pierdute”
Rețeaua Națională a Muzeelor din România, în colaborare cu Muzeul de Artă Brașov și Muzeul de Etnografie Brașov, organizează expoziția „Muzeele pierdute”. Expoziția va fi deschisă în perioada 20-22 mai 2016 la sediul Muzeului de Artă Brașov din B-dul. Eroilor nr. 21 (lângă Hotel Capitol). Expoziția va putea fi vizitată și cu prilejul Nopții Muzeelor 2016, sâmbătă, 21 mai 2016, între orele 18.00-24.00.
Peste 110 muzee din țară sunt afectate de fenomenul dramatic al retrocedărilor de sedii și colecții. Se știe faptul că, orașele fără muzee sunt orașe fără identitate, fără suflet. Investițiile în muzee ar putea schimba economia creativă a unui oraș. Cheile relansării acestora sunt acum la autoritățile statului care nu au găsit sau nu au căutat suficiente soluții alternative. Până atunci, muzeele zac depozitate în lăzi, sunt exilate în apartamente de bloc sau sunt aruncate în stradă, iar colecțiile sunt uneori negociate ca în piață.
În această situație dificilă se găsesc și Muzeul de Artă și Muzeul de Etnografie din Brașov. Clădirea în care funcționează muzeele a fost retrocedată către Biserica Evanghelică C.A. - Parohia Brașov. Din acest motiv, în ultimii ani, investitițiile atât de necesare în vederea modernizării muzeelor au fost imposibile. Nici fondurile europene nu pot fi accesate de către cele două muzee brașovene. Spațiile expoziționale și de depozitare a valorilor culturale s-au degradat continuu, punând în pericol siguranța patrimoniului.
Deschisă inițial în noiembrie 2016 la Muzeul Țăranului Român din București printr-un proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, expoziția „Muzeele pierdute” este o expoziție-protest și un semnal privind drama prin care trec multe din muzeele din România.
Sursa informaţiilor Muzeul de Etnografie Brașov.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu