joi, 14 aprilie 2016

Vernisajul expoziției „Sărbătorile primăverii în Oltenia”



Muzeul Olteniei Craiova, Secţia de Etnografie, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, vă invită vineri, 15 aprilie 2016, ora 11.00, la Casa Băniei, la vernisajul expoziției „Sărbătorile primăverii în Oltenia”, un apel la comunicare interactivă cu publicul, prin intermediul tradiţiei şi a constantelor ei.
Vrem să reiterăm ideea că, totdeauna, există un fond comun al culturii, mai ales prin deschiderile pe care le oferă o astfel de reuniune diversă şi totuşi unitară, atâta vreme cât se materializează ca mod de a defini omul, identitatea, tradiţiile şi aspiraţiile sale.
Noua expunere de la Casa Băniei, propune ca tematică sărbătorile primăverii ilustrate prin colecțiile Muzeului Olteniei, inclusiv prin valorificarea costumul tradițional de sărbătoare din zonă, și prin artefactele religioase (icoane), toate cu misiunea de a întregi tabloul tradiţiilor autentice locale.
Conceptul expoziţional, de interactivitate cu vizitatorii, va fi axat pe prezentarea tuturor momentelor de celebrare ritualică tradițională, începând de la „Mărțișor” până la sărbători, „Sfântul Gheorghe”, „Paște”, „Duminica Tomii”, precum și filme documentare despre tradiţii şi obiceiuri populare precum: „Lăsatul Secului de Paști”, „Focurile din Joia Mare” și „Hora de Pomană”, care se făcea în perioada pascală.
Ținând cont de faptul că Paștele este sărbătoarea cea mai importantă a primăverii, majoritatea pieselor expuse susțin ideea că, în arta tradițională românească din zona Olteniei, creștinismul a introdus un repertoriu bogat de motive și simboluri ornamentale, motive care s-au alăturat celor de origine precreștină, a spiritualității tradiționale, rezultând exprimări artistice tradiționale substanţiale.
În acest sens, vor fi expuse: țesături de interior (carpete, scoarțe de dimensiuni mici, ștergare, peșchire etc), icoane și alte obiecte de cult, ceramica religioasă specifică Olteniei și pe care o găsim la Muzeul Olteniei.
Combinația de expunere muzeală interactivă, adecvată să redea cât mai fidel atmosfera satului autentic de odinioară, cu expunerea propriu-zisă a pieselor de patrimoniu cultural național este noul trend agreat de publicul interesat de actul cultural muzeal. Expoziția „Sărbătorile primăverii în Oltenia” a fost realizată de către muzeografii Ion Bălosu (şef secţie Etnografie), Roxana Deca, Anișoara Bălan, Irinel Cănureci, astfel încât, să valideze fără echivoc, gustul tuturor categoriilor de public indiferent de vârstă.


Sursa informaţiilor Muzeul Olteniei Craiova.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu