marți, 15 iulie 2025

Apariție editorială: Un mileniu de civilizație – Epoca Fierului în bazinul Nistrului de Mijloc, de Aurel Zanoci și Mihail Băţ - PDF

 

Un mileniu de civilizație – Epoca Fierului în bazinul Nistrului de Mijloc


Lucrarea recentă semnată de Aurel Zanoci și Mihail Băţ se remarcă drept una dintre cele mai valoroase și bine articulate contribuții apărute în ultima perioadă în domeniul arheologiei protoistorice din spațiul carpato-nistrean. Îmbinând rigoarea academică cu o viziune largă și interdisciplinară, volumul se impune ca un reper esențial pentru înțelegerea epocii fierului în această regiune. Susținuți de contribuțiile unor specialiști consacrați, autorii conturează o sinteză solidă și bine documentată a evoluției comunităților umane de pe malul drept al Nistrului Mijlociu, de-a lungul mileniului I î.Hr., oferind o privire detaliată asupra unei lumi complexe, uitate, dar esențiale pentru istoria acestei părți a Europei.
Cartea reunește, în primul rând, un repertoriu cuprinzător al siturilor arheologice din epoca fierului, constituind astfel o bază solidă pentru viitoare cercetări. Dincolo de repertoriere, lucrarea explorează într-un demers interdisciplinar transformările sociale, economice și culturale ale acestor comunități. Sunt abordate teme esențiale precum: apariția și organizarea așezărilor fortificate; practici funerare și religioase; dezvoltarea meșteșugurilor locale (prelucrarea fierului, olărit, țesut); relațiile de schimb și contact cu alte spații culturale.
Utilizarea tehnologiilor moderne – în special magnetometria – în cadrul unor colaborări cu cercetători precum Andrei Asăndulesei și Felix Tencariu, a permis identificarea unor structuri și detalii invizibile altfel, completând datele obținute prin investigații clasice de teren. Astfel, autorii reușesc să redea o imagine vie și nuanțată a unei lumi uitate, dar extrem de dinamice și bine organizate.
Fortificații, vetre de locuire, ateliere, ceramică decorată și unelte din fier sau bronz contribuie la conturarea unei civilizații complexe, parte integrantă a mozaicului cultural european din epoca fierului.
Lucrarea se adresează atât specialiștilor, cât și publicului pasionat de arheologie și istorie veche, civilizații antice și patrimoniu cultural. Este o contribuție valoroasă la înțelegerea identității culturale regionale și a conexiunilor transfrontaliere din prima e epocă a fierului.


Recomandată cu încredere celor interesați de arheologie, istorie și antropologie istorică.


https://www.academia.edu/.../Un_mileniu_de_civiliza%C8...

 

Sursa informațiilor Agenţia Naţională Arheologică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu