joi, 27 februarie 2020

Medalia românească: HOREA, CLOȘCA ȘI CRIȘAN






28 februarie 1785
HOREA, CLOȘCA ȘI CRIȘAN

Acum 235 de ani, pe 28 februarie 1785, Horea și Cloșca, conducătorii Răscoalei de la 1784 au fost executați și trași pe roată la Alba Iulia.
Monetăria Statului aduce o pioasă aducere-aminte și un cald omagiu celor trei făclii ce ard etern în inima și conștiința poporului român – HOREA, CLOȘCA ȘI CRIȘAN.
Înscriși cu litere de aur în Istorie, eroii Ardealului, Horea, Cloșca și Crișan au fost, alături de Avram Iancu, emisari de grai și arme ai celor asupriți și prigoniți. Răscoala de la 1784, ultima mare revoltă țărănească din Europa, a cristalizat conştiinţa naţională a românilor din Munţii Apuseni, a avut serioase implicaţii în următoarele decenii, contribuind din plin la succesul revoluţiei române din Transilvania din anul 1848 şi la Marea Unire din anul 1918.

Produsul medalistic comemorativ este format din medalie, broșură de prezentare și cutie, medalia având următoarele caracteristici tehnice:

- Aliaj: Cupru
- Diametru: 60 mm
- Calitate: patinată
- Ultimele 6 bucăți

Produsul poate fi achiziționat din magazinul din Bdul Ion Mihalache 119, la prețul de: 200 lei/bucată (TVA inclus) – pentru medalia din Aliaj de cupru.

#monetariastatului #monetariastatului150 #romanianmint150
#romanianmint #medals #medalii #Romania #HoreaCloscaCrisan



Sursa informațiilor Monetăria Statului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu