luni, 3 februarie 2020

CUARȚUL











Începând de la 1 februarie 2020, EXPONATUL LUNII, la Muzeul de Științele Naturii, este:

CUARȚUL

Cuarțul este al doilea cel mai răspândit mineral din scoarța terestră, după feldspat. Din punct de vedere chimic este compus dintr-o parte siliciu și două părți oxigen. În natură, poate fi găsit sub diverse forme, culori și dimensiuni. Datorită durității (7 pe scara Mohs) și proprietăților sale, este folosit atât ca piatră semiprețioasă și în construcții, cât și în diverse industrii, precum cea petrolieră, în turnătorii, în producția sticlei sau pentru diverse produse electronice.

Cuarțul este folosit ca material abraziv, deoarece este foarte dur, acest mineral este un excelent material abraziv pentru sablare, curățare, șlefuire și tăiere.

În turnătorii poate fi folosit pentru a crea mulaje deoarece cuarțul este rezistent la acțiunea substanțelor chimice și are o temperatură de topire mai mare comparativ cu metalele.

În industria petrolieră, cuarțul este folosit în procesul de fracturare hidraulică - o pastă formată din nisip de cuarț este împinsă cu presiune în puțuri pentru a facilita accesul la gaz.

Nisipul de cuarț este folosit pentru fabricarea cauciucului, vopselelor și pentru spațiile de joacă, terenurile de golf, volei și baseball.

Cristalele de cuarț vibrează la o frecvență precisă și astfel pot fi folosite pentru instrumente de măsurat timpul sau de transmitere a semnalelor radio și TV. Aceste dispozitive se numesc oscilatoare din cristal și au fost inventate încă din anii 1920 și au fost folosite de armată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În prezent, sunt utilizate pentru a construi oscilatoare pentru ceasuri, radiouri, jocuri electronice, computere, telefoane și echipamente cu GPS.

VĂ INVITĂM SĂ VIZITAȚI EXPOZIȚIILE NOASTRE!



Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” din Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu