sâmbătă, 23 februarie 2019

Palatul Principilor din Alba Iulia, în plin proces de restaurare


Sursa: Youtube Utilizator: Alba24.ro

Palatul Principilor din Alba Iulia este în plin proces de restaurare. Lucrările la Corpul E, în valoare de 16,2 milioane de lei fără TVA, sunt executate de o firmă din Satu Mare și ar trebui să fie gata în vara anului 2020. În Corpul Principal E va fi amenajat Muzeul Principatului Transilvaniei, scopul fiind creşterea numărului de turişti.




În luna noiembrie 2018, Primăria Municipiului Alba Iulia a făcut cunoscută încheierea procedurilor de atribuire a contractului pentru lucrările de restaurare și valorificare a corpului principal al Palatului Principilor, prin proiectul „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expozițional Corp Principal E“, transmit reprezentanţii administraţiei locale, într-un comunicat.

Ofertantul ales câştigător, în urma licitaţiei, este EURAS SRL Satu Mare, iar valoarea contractului este de 16.211.034, 33 lei fără TVA. Predarea amplasamentului către constructor a avut loc în data de 19 noiembrie. Euras este o firmă specializată în restaurarea monumentelor istorice, înfiinţată în 1994. În această perioadă, a restaurat, modernizat sau construit mai multe biserici, mănăstiri şi alte clădiri istorice din Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Hunedoara, Bihor, Sibiu, Braşov, Covasna, Argeş, Timiş, Cluj, Neamţ, Suceava, Mureş, Bistriţa-Năsăud. La Bucureşti, a restaurat sediul Institutului Cultural Român, iar în judeţul Alba – Biserica Evanghelică Luterană din Sebeş, cea din Gârbova, Biserica din lemn din Turdaş, Cetatea Aiudului, Biserica Episcopală Geoagiu de Sus.






Potrivit Primăriei, procedura de licitaţie a fost una de durată, din cauza contestaţiilor. După prima etapă de depunere, Municipiul Alba Iulia a declarat toate cele trei oferte depuse la prima licitație ca neconforme, atât cu cerințele din caietul de sarcini cât și cu nevoia de experiență pe care trebuie să o probeze pentru a executa o lucrare într-un sit de patrimoniu de categoria A de importanță. Procedura a fost reluată imediat ce municipalitatea a primit decizia finală favorabilă din partea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Şi cea de-a doua etapă de depunere a ofertelor a fost marcată de contestaţii. Procedura s-a încheiat în 7 noiembrie, când administrația locală a trimis la semnat contractul de lucrări. 







Proiectul presupune lucrări de consolidare, conservare, restaurare – inclusiv picturi murale decorative, dotări interioare și expoziționale, durata lucrărilor fiind de 21 de luni.

Obiectivele majore ale proiectului vizează conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia — Centru Expozițional Corp Principal „E”, în suprafață de 3.113,64 metri pătrați, prin lucrări de consolidare, conservare, restaurare dotări interioare și amenajări expoziționale, în vederea valorificării durabile în acord cu statutul său istoric cu valențe naționale și europene.



 

Restaurarea Palatului Principilor ar urma să genereze creșterea numărului de turiști

Funcțiunile propuse prin proiectul amintit sunt culturale și sunt considerate de specialiști potrivite atât pentru clădire ca monument istoric, cât și pentru a atrage un număr cât mai mare de turiști.

În primul rând, se dorește amenajarea unui Muzeu al Principatului Transilvaniei. Se vor avea în vedere atât etapele de construcție a clădirii, cât și picturile valoroase din epoci diferite care pot fi conservate in situ. Potrivit istoricilor implicați în cercetarea Palatului, Muzeul ar aduce în atenția publicului larg cel puțin 200 de ani de istorie a TransilvanieiPe termen lung, proiectul va aduce un plus de valoare pe toate planurile, de la serviciile culturale, comerciale, de turism, alimentaţie publică, în plan local, și ulterior la dezvoltarea economică şi culturală pe plan judeţean, regional şi naţional. Se vor crea produse culturale noi, prin diversificarea ofertelor de turism, alimentaţie şi cazare publică, prin faptul că va deveni un pol catalizator, de convergenţă şi atracţie pentru turişti.

Prin proiect sunt gândite și pârghii prin care se urmărește creșterea constantă a numărul de vizitatori, după finalizarea lucrărilor de restaurare a corpului principal al Palatului Principilor: de la circa 2.000 acum, la 26.000 după primul an de implementare a proiectului și la peste 60.000, după încă cinci ani.
 




Palatul Principilor, monument unic în Transilvania

Palatul Principilor, ridicat în secolul al XV-lea, este considerat de către specialiști cea mai importantă clădire administrativă din Transilvania și îmbină mai multe stiluri arhitectonice: gotic, renascentist și baroc. Edificiul emblematic din Cetatea Alba Carolina şi-a trăit gloria în vremea Principatului Transilvaniei, când timp de peste 150 de ani (1541-1699), soarta regiunii a fost dirijată de la Alba Iulia. Se înţelege de la sine că reşedinţa principilor a constituit pe parcursul epocii centrul şi cea mai importantă scenă a vieţii politice din Transilvania.







Proiectul „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expozițional Corp Principal E“, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, este implementat de către Municipiul Alba Iulia și are o valoare totală de peste 21,7 milioane de lei, din care 20,6 milioane de lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului, reprezintă finanțare nerambursabilă. Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect.

Parteneri în proiect sunt Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Durata de implementare a proiectului este de 67 de luni, până la sfârșitul lunii aprilie 2020.

Foto,video: Cosmin Szekely



Sursa informațiilor Alba24.


Pe aceeași temă:

1. Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia - Imagini

2. Redescoperă Palatul Principilor Transilvaniei (conţine şi prezentările în format audio)

3. Conferința „Redescoperă Palatul principilor Transilvaniei”

4. Concluziile cercetărilor preliminare la Palatul Princiar din Alba Iulia

5. Patrimoniul periclitat în anul centenarului: 1. Alba Iulia - Palatul Principilor (AB-II-m-A-00133)







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu