marți, 5 februarie 2019

Conferința Castrul și băile romane de la Mălăiești






Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) organizează, în cadrul seriei de conferințe publice „Historia Viva”, o nouă prelegere cu titlul „Castrul și băile romane de la Mălăiești. Un proiect de cercetare în curs de finalizare, un monument pe lista tentativă pentru UNESCO”, prezentată de dr. Ovidiu Ţentea – arheolog în cadrul MNIR și responsabil științific al sitului arheologic.

Evenimentul va avea loc joi, 7 februarie 2019, cu începere de la ora 11:00, la sediul MNIR, corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazul. Accesul se va face prin intrarea B a muzeului, situată în Strada Poștei.

Conferința are ca temă prezentarea rezultatelor săpăturilor arheologice din castrul și băile romane descoperite la Mălăiești, jud. Prahova.

Proiectul de cercetare s-a derulat în două etape, între anii 2011 -2015, respectiv 2015 – 2017 și a fost rezultatul colaborării dintre Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova.

Potrivit lui Ovidiu Țentea, situl arheologic de la Mălăiești are o valoare științifică excepțională, dar și turistică. Importanța științifică este cu totul deosebită și se datorează posibilității de a data exact stăpânirea romană asupra acestui teritoriu extracarpatic pentru o scurtă perioadă de timp. Astfel, pe baza descoperirilor din castrul de la Mălăiești s-au putut recupera date relevante privind o serie de artefacte cu putere de datare (monede, amfore, sticlă și ceramică) și s-au înregistrat în detaliu aspecte tehnice de construcție care vor putea constitui termeni de referință pentru studiul epocii romane la nivel internațional.
Situl a oferit posibilitatea studiului comparativ a două clădiri cu funcții diferite – o tabără militară fortificată și vestigiile unor băi romane, evidențiind o serie de detalii din viața de zi cu zi a soldaților romani dintr-o centuria.
Valoarea turistică a sitului rezultă atât din conservarea surprinzător de bună a băilor romane, cât și a peisajului cultural cu totul aparte oferit de amplasarea acestui castru. O vizită aici i-ar aduce turistului interesat, pe lângă o cunoaștere aprofundată asupra unor detalii ale civilizației romane provinciale și posibilitatea de a primi informații importante referitoare la alte epoci, precum dealul pe care a fost descoperit emblematicul coif de aur de la Poiana Coțofenești, locul de amplasare al cetății dacice de la Gura Vitioarei sau a peisajului arealului în care a fost descoperit tezaurul dacic de la Coada Malului.
Situl a atras atenția UNESCO, care intenționează să-l includă în lista Patrimoniului Mondial.

Publicul interesat să participe la eveniment este rugat să se înscrie pe adresa de e-mail pr.mnir@gmail.com. Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Vă așteptăm cu mare drag!



Sursa informațiilor Muzeul Naţional de Istorie a Românie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu