sâmbătă, 23 februarie 2019

„ZESTREA MINERALĂ A MARAMUREȘULUI” – în premieră la Oradea






La invitația conducerii Muzeului Orașului Oradea avem deosebita plăcere de a organiza pentru prima oară în acest oraș o expoziție temporară. Aceasta poartă numele de „Zestrea minerală a Maramureșului”, și va fi expusă la sediul Muzeului din Cetatea Oradea.

Numărul impresionant de eşantioane minerale cu calităţi estetice deosebite recoltate din minele din jurul oraşului Baia Mare, oferă regiunii dreptul de a fi considerată cea mai bogată deţinătoare de flori de mină din România. Astfel colecția Muzeului este constituită din peste 17.000 „flori de mină” exclusiv din zona minieră Baia Mare.

Patrimoniul muzeal este binecunoscut pe plan național și internațional, datorită organizării de-a lungul timpului a numeroase expoziţii în țară și străinătate, mai precis 135 de expoziții temporare, din care 90 de expoziții în România și 45 în importante orașe europene, din Austria, Franța, Ungaria, Germania, Olanda, Belgia și Monaco. Muzeul Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, prin valoarea deosebită a patrimoniului muzeal, prin numeroasele piese unicat pe care le deține dar și prin modul de prezentare şi organizare a expoziţiei permanente, s-a impus în cadrul muzeelor din ţară ca o unitate reprezentativă pentru muzeologia românească, din domeniul ştiinţelor naturii.

Expoziţia temporară „Zestrea minerală a Maramureșului” va fi expusă în incinta Muzeului Orașului Oradea și va fi vernisată joi 28 februarie 2019 ora 13.00. La vernisaj alături de personalități ale vieții cuturale și sociale locale, va participa și dl conf. univ. dr. ing. IOAN DENUŢ – directorul Muzeului Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare.

Publicul vizitator va putea, astfel, să cunoască o parte a patrimoniului Muzeului de Mineralogie din Baia Mare, care este cel mai reprezentativ muzeu cu acest specific din ţară şi deţine una din cele mai mari colecţii regionale de minerale din Europa.

Vor fi expuse un număr de 61 de eşantioane minerale, din toate clasele sistematicii mineralogice, minerale cu un colorit bogat, cu forme diverse şi estetică deosebită, selectate special pentru această expoziție, unele dintre acestea expuse pentru prima oară în afara spațiului muzeal propriu.

Comisar de expoziţie: Cociota Anca – muzeograf



Sursa informațiilor Evenimente Muzeale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu