vineri, 23 octombrie 2015

Via, vinul şi beţia la români


Originea divină a viţei-de-vie face ca, în toată lumea creştină, vinul să se plaseze pe un loc privilegiat în alimentaţia majorităţii popoarelor. La români acest loc este consolidat pe de o parte, de prezenţa vinului în toate momentele ritual-ceremoniale esenţiale, iar pe de alta, de credinţe, legende şi colinde care dezvoltă teme şi motive apocrife.

În schimb, conform aceloraşi tradiţii orale, inventarea băuturilor distilate este atribuită diavolului întrucât alterează fiinţa umană.

Cu toate acestea nu consumul băuturilor ci excesul sunt condamnabile şi sancţionate, de aceea exemplele pe care le analizăm au implicaţii morale şi etice chiar dacă oscilează între discursul grav, solemn şi cel comic sau satiric.

Narcisa Știucă este conferențiar la Departamentul de Studii culturale din cadrul Facultății de Litere a Universității din București, autoare a unor lucrări dedicate sărbătorilor și riturilor de trecere, precum și de istorie orală, toate bazate pe cercetări realizate în zone cu vocație de conservare a tradițiilor sau în ținuturi multietnice și multiconfesionale.


Sursa informaţiilor: https://www.facebook.com/events/168840150127040/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu