Exponatul săptămânii la Muzeul Antipa:
Deinotherium gigantissimum (therion - animal, deinos – îngrozitor, teribil) a fost unul dintre cele mai mari mamifere terestre care au trăit pe Pământ. Animalul teribil este înrudit cu elefanţii actuali, cu toate că au urmat linii diferite în evoluţie.
Spre deosebire de elefanţii actuali la care fildeşii sunt situaţi pe maxilarul superior şi arcuiţi în sus, la Deinotherium, defensele (fildeşii) sunt inferioare şi arcuite în jos. Deinotherium gigantissimum a fost o specie erbivoră care trăia în zonele împădurite din apropierea mlaştinilor; estimându-se că un adult consuma zilnic aproximativ 400 kg de plante.
Acest uriaş preistoric a dispărut în Cuaternar, la începutul glaciaţiunilor. Scheletul, aproape complet al unui Deinotherium a fost descoperit în 1890, la Mânzaţi (judeţul Vaslui), de către paleontologul Gregoriu Ştefănescu (1836-1911), profesor al Universităţii din Bucureşti. După 15 ani de săpături au fost dezgropate aproape toate oasele din scheletul fosilizat al animalului.
Scheletul de Deinotherium gigantisimum expus la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” este cel pe baza căruia s-a descris, pentru ştiinţă, această specie. Exemplarul respectiv poartă numele de holotip şi are o valoare deosebită din punct de vedere ştiintific şi muzeologic.
Vă invităm să îl admiraţi şi multumim colegei noastre, Mirela Dragos, pentru informaţiile puse, cu amabilitate la dispoziţie.
Sursa informaţiilor: https://www.facebook.com/muzeulantipa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu