vineri, 30 octombrie 2015

FIER DE CĂLCAT - EXPONATULUI LUNII NOIEMBRIE/Muzeul Judeţean Teleorman


Muzeul Judeţean Teleorman vă invită marţi, 3 noiembrie 2015, ora 11.00 , la inaugurarea EXPONATULUI LUNII NOIEMBRIE.
Pentru perioada 1- 30 noiembrie 2015, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de un FIER DE CĂLCAT
Fierul de călcat aparţine colecţiei etnografice a muzeului, categoria obiecte din metal, provine din comuna Calomfireşti a judeţului nostru şi datează din primii ani ai secolului al-XX-lea.
Fierul de călcat este confecţionat din fier prin turnare, are formă triunghiulară iar la partea superioară prezintă o protuberanţă care avea rolul practic de a închide capacul fierului dar şi rol oarecum artistic. Acest fier de călcat funcţiona cu ajutorul cărbunilor aprinşi introduşi în corpul lui, care încălzeau talpa fierului şi în acest fel se puteau netezi rufele. Fierul prezintă un mâner din lemn la partea superioară. pentru a fi manevrat cu uşurință, deşi este destul de greu, iar lateral prezintă nişte orificii care aveau rolul de a scoate fumul produs ce cărbunii aprinşi. Se folosea atât în gospodăriile ţărăneşti cât şi în cele orăşeneşti; la începutul secolului trecut neexistând gospodărie fără acest obiect de uz gospodăresc. Ceea ce diferențiază fiarele de călcat sunt acele figurine care aveau şi rol funcţional, figurine ce reprezintă cocoşi, lei, şerpi, delfini.
Se crede că acest gen de obiecte de uz gospodăresc au apărut în China încă din secolul I, folosindu-se pentru călcat vase metalice umplute cu mangal. Dar abia începând cu secolul al XVII-lea, în Europa au apărut plăcile de fontă triunghiulare prevăzute cu un mâner, care aminteau într-o măsură mai mare de fiarele de călcat actuale. Ulterior, au apărut fiare de călcat din fontă umplute cu mangal. Se consideră că fierul încălzit electric a fost inventat în anul 1882 de către Henry W. Seeley.
Odată cu apariţia fiarelor de călcat electrice în ţara noastră şi a conectării gospodăriilor din mediul rural sau orăşenesc la reţeaua de curent electric, nu s-au mai folosit fiarele de călcat cu cărbuni.


Sursa informaţiilor: https://www.facebook.com/muzjudteleorman/posts/897956260324366?fref=nf

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu