miercuri, 5 iulie 2017

Vaca-Domnului (Pyrrhocoris apterus), o insectă din familia Pyrrhocoridae



În iulie, exponatul lunii de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi este Vaca-Domnului (Pyrrhocoris apterus), o insectă din familia Pyrrhocoridae.
Aceste insecte sunt ploşniţe terestre, cu două perechi de aripi, cele anterioare având jumătatea bazală chitinoasă şi întărită, iar cea terminală membranoasă (hemielitre); a doua pereche este membranoasă. Se recunoaste uşor prin culoarea roţie a aripilor de deasupra, având două puncte negre ca ochii de păun. E o insecta cu înfăţişare nu numai placută, dar şi simpatica. Primăvara, printre insectele batrîne, se amestecă puzderia puişorilor ce au un colorit roz fraged şi cu mai puţin negru pe spinare. Stau liniştite la soare. Nu fac rău la nimeni, ele hrănindu-se cu sucuri din animale moarte sau fructe cazute. Nu pot zbura, neavând aripile posterioare dezvoltate.
Denumirea populară, la români, de Vaca lui Dumnezeu (sau Vaca Domnului) vine de la credinţa creştină care spune că aceste insecte existau încă de pe vremea când Dumnezeu umblă pe pământ, motiv pentru care ar fi păcat să le omorâm.
Exponatul lunii aprilie – Ghiocul-regină - va putea fi văzut la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi în perioada 5 - 30 iulie 2017.


Sursa informaţiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu