marți, 25 iulie 2017

Phyllobates vittatus - Broscuța otrăvitoare de Golfo Dulce



Exponatul săptămânii la Muzeul Antipa:

Phyllobates vittatus - Broscuța otrăvitoare de Golfo Dulce

Phyllobates vittatus este răspândită în sud-vestul statului Costa Rica, regiunile Golfo Dulce și Puntarenas, trăind în păduri ecuatoriale la altitudini cuprinse între 20 și 550 m deasupra nivelului mării. Este în principal terestră și diurnă.
Se hrănește cu mici nevertebrate: furnici, acarieni, coleoptere, musculițe, etc.
Reproducerea are loc în sezonul ploios. După acuplare, femela depune ouăle pe frunze, deasupra solului; masculul vizitează și urmărește ouăle periodic, iar după ecloziune, mormolocii sunt transportați de către mascul la o băltoacă, unde are loc restul dezvoltării.
Phyllobates vittatus secretă prin glandele pielii un venin puternic ce conține alcaloizi preluați din hrană, de la anumite specii de insecte și acarieni. În captivitate însă, având altă dietă, toxicitatea secrețiilor scade foarte mult.

Broscuța otrăvitoare de Golfo Dulce poate fi admirată în continuare în cadrul expoziției temporare „#Venin - frumuseți de neatins” de la Muzeul Antipa! Vă reamintim că expoziția a fost prelungită până pe data de 17 septembrie!

Foto: exemplare de Phyllobates vittatus (Cope, 1893), copyright Patrick Gijsbers, sub licență GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)


Sursa informaţiilor Muzeul Antipa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu