marți, 24 iulie 2018

Medalia „Crucea de război franceză (1914-1918)”











Exponatul săptămânii: 23-29 iulie 2018

Medalia „Crucea de război franceză (1914-1918)”:
Pe scurt:
„Crucea de război franceză”, acordată pentru fapte de vitejie în timpul Primului Război Mondial sublocotenentului Gheorghe Glod. Această decorație a fost acordată mai ales soldaților, ofițerilor și unităților militare din țări aliate Franței. Are forma unei cruci cu brațele egale și un medalion în centru, suprapusă peste două săbii încrucișate, cu vârfurile în sus. Pe aversul medalionului este un bust de femeie (reprezentarea Franței), cu inscripția de jur-împrejur „Republique Française”. Pe revers, pe două rânduri, sunt trecuți anii „1914” și „1918”. Panglica este de culoare verde, cu dungi roșii verticale și o ramură de laur de bronz, ceea ce arată că această medalie este de rangul cel mai înalt dintre „Crucile de război franceze” (fiind acordată celor care s-au remarcat la nivelul întregii armate).
Acest obiect a fost donat de familia eroului Gheorghe Glod Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău, împreună cu multe alte decorații primite de acesta pentru acțiunile sale din timpul Primului Război Mondial.

„Crucea de război franceză”:
Decorație creată în 1915, acordată soldaților, ofițerilor sau unităților militare. În timpul Primului Război Mondial, există mai multe grade: cu o stea de bronz (pentru cei remarcați la nivelul unui regiment), stea de argint (la nivelul diviziei), de aur (la nivelul corpului de armată), ramură de laur de bronz (la nivelul întregii armate – ca în cazul de față) sau de argint (atunci când un combatant/o unitate ajungea la cinci decorații cu ramură de laur de bronz).
În timpul Primului Război Mondial, decorația a fost acordată de Ministerul de război francez mai ales aliaților. Printre cei care au primit „Crucea de război” se numără George S. Patton (viitor general american, celebru comandant militar al celui de-al Doilea Război Mondial), Stanley Bruce (prim-ministru al Australiei după război) și orașul Leuven (pentru rezistența în fața atacurilor germane; pe stema orașului se poate vedea și astăzi această decorație).
„Crucea de război” a fost acordată în mai multe perioade: 1915 (când a fost creată această distincție)-1918, începând cu 1921 („Croix de guerre des théâtres d'opérations extérieures”) o variantă a decorației pentru războaiele ce nu s-au purtat pe teritoriul Franței, 1939-1941 (varianta pentru Al Doilea Război Mondial); 1941-1944 și 1943-1944 (două variante, create de regimul de la Vichy, aflat sub influență germană; în prezent, purtarea lor este interzisă în Franța) și începând cu 1944, când generalul de Gaulle reinstituie „Crucea de război” din 1939.
Există cazuri în care unii soldați au primit mai multe astfel de decorații, precum și situații în care diferitor militari le-a fost acordată „Crucea de război” atât individual, cât și împreună cu unitatea din care făceau parte.

Gheorghe Glod:
Gheorghe Glod s-a născut în data de 23 ianuarie 1894 în satul Țigănești, com. Godinești (astăzi în comuna Vultureni), jud. Bacău. Deși nu provenea dintr-o familie bogată, este susținut și încurajat de părinți să învețe, drept pentru care – după absolvirea claselor primare în satul Godineștii de Jos – învață la Bârlad, apoi la Iași, unde devine absolvent al Seminarului „Veniamin Costachi” în anul 1915. În toamna aceluiași an, se înscrie la Facultatea de Drept a Universității din Iași.
Odată cu intrarea României în Primul Război Mondial, Gheorghe Glod se oferă voluntar, deși era scutit de serviciul militar, fiind absolvent de seminar. După instrucție, devine sublocotenent în cadrul Regimentului 24 Infanterie Tecuci, parte a Armatei a II-a, sub comanda generalului (după 1930, mareșal) Alexandru Averescu.
Astfel, Gheorghe Glod a participat la ofensiva română din zona Mărăști. Aici, el s-a remarcat prin câteva fapte: a condus un detașament de voluntari într-o misiune de recunoaștere în spatele liniilor inamice, de unde s-a întors cu informații și cu 19 prizonieri, iar apoi a ocupat și apărat un punct strategic, numit „Poiana Încărcătoarea”. Acolo, împreună cu soldații din subordinea sa, a rezistat unor atacuri ale unor trupe inamice superioare numeric, însă – în timpul unuia dintre asalturi, în data de 11 iulie 1917 – a fost grav rănit.
Pentru faptele sale, Gheorghe Glod a primit numeroase medalii și decorații, printre care Ordinul „Mihai Viteazul”, clasa a III-a și „Crucea de Război franceză”. O parte dintre acestea se află expuse la etajul al II-lea al expoziției permanente a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău.
Sublocotenentul Gheorghe Glod a fost salvat, însă rănile sale nu i-au permis să se întoarcă pe front. Astfel, după terminarea perioadei de recuperare, își continuă studiile, devenind licențiat al Facultății de Drept și absolvent al Facultății de Litere și Filosofie din cadrul Universității din Iași în anul 1919. Doi ani mai târziu, obține în urma unui concurs o bursă de studii în Franța, la finalul căreia primește, la Paris, titlul de doctor în drept.
Întors în țară, Gheorghe Glod ocupă diferite poziții și funcții, fiind profesor la Institutul de Științe Penale din București, inspector general în cadrul Direcției Generale a Penitenciarelor și secretar general al Ținutului Nistru.
Veteranul Primului Război Mondial se stinge după o frumoasă viață și o fructuoasă carieră, la 94 de ani, în iulie 1988, la 71 de ani de la bătălia în care fusese rănit, la care participase pentru a apăra România.
În prezent, o stradă din municipiul Bacău (în zona sudică a orașului; se intersectează cu străzile Bicaz, Bucegi și Alexandru Lăpușneanu) îi poartă numele lui Gheorghe Glod.

Piesa – alături de alte exponate referitoare la Gheorghe Glod și la Primul Război Mondial – se află în expoziția permanentă a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în incinta Muzeului de Istorie și Arheologie (Str. 9 Mai, nr. 7), la etajul al II-lea.
Vă așteptăm cu drag să le vedeți!

Pentru mai multe informații, puteți consulta bibliografia selectivă:
Elena Artimon, Ordine, medalii și decorații din Primul Război Mondial aflate în colecțiile Muzeului de Istorie din Bacău, în „Carpica”, XXIV, 1993, p. 165-176.
Eadem, Gheorghe Glod – Erou al Primului Război Mondial, în „Carpica”, XXIV, 1993, p. 181-188.



Sursa informațiilor Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu