miercuri, 25 iulie 2018

Ziua Porților deschise pe Șantierul arheologic de la ROMVLA. Ediția a III-a


Zona protejata a clădirii cu hypocaustum
 


 


Fundația unei clădiri romane
 
 

Atelier de topire și prelucrare a sticlei





Podea cu fragmente de tencuială păstrate in situ 




Vase ce aparțin culturii Vădastra


Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" București al Academiei Române, Universitatea din București, Universitatea Spiru Haret, Muzeul Romanațiului din Caracal, Muzeul Judeţean Olt, cu sprijinul Consiliului Judetean Olt și Primăriei Comunei Dobrosloveni,

vă invită să luați parte la

Ziua Porților deschise pe Șantierul arheologic de la ROMVLA. Ediția a III-a, sâmbătă, 28 iulie 2018, orele 8,00-16,00.

Un nou atelier de topire și prelucrare a sticlei
În campania din acest an a fost descoperit un nou atelier de topire și prelucrare a sticlei. Acesta este format din două cuptoare de formă rectangulară, ce comunicau între ele. Într-unul dintre cele două cuptoare ardea focul, în celălalt era colectată sticla brută.
De asemenea, cu ajutorul unor voluntari belgieni, a continuat cercetarea clădirii romane cu încălzire prin paviment (hypocaustum) și pereții acoperiți cu frescă, pentru stabilirea planului său.
Cercetările au scos în evidență și zidul din cărămizi nearse al primei fortificații romane, ce poate fi datată în cursul războaielor dintre daci și romani, de la începutul secolului al II-lea d.Hr. Acesta avea două șanțuri de apărare, care ulterior au fost parțial nivelate, după dezafectarea fortificației.

Investigații geofizice
În lunile iulie și august sunt preconizate investigații geofizice complexe pentru identificarea unor structuri arheologice relevante în zona centrală a sitului. Ulterior se va proceda la verificarea acestora prin sondaje, în vederea deschiderii unor noi puncte de cercetare.
În cursul acestei veri vor fi achiziționați și montați senzori care vor stoca informații privind clima în zona sitului arheologic.

Măsuri de conservare primară
În anul 2018, în partea de sud-est a Fortificației centrale, a fost amplasat un cort, având lungimea de 26 m, lățimea de 10 m și înălțimea de 4,50 m. Acesta protejează structurile arheologice aflate în interiorul său, respectiv două clădiri romane și zidul de incintă al primei fortificații romane.

Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" București şi Situl arheologic Reșca-Romula
Contact: Conf. univ. dr. Mircea Negru – responsabil științific de șantier tel. 0766286525, e-mail: mircea_negru_arch@yahoo.com & Prof. dr. Cristian Schuster (Email: cristianschuster@yahoo.com)

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică
Telefon: +40.0249.530225Fax: +40.249.530225
Email: contact@dobrosloveni-turistic.ro
Alte informații: http://www.dobrosloveni-turistic.ro/
 


Sursa informațiilor aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu