Sursa: Youtube Utilizator: TVR
sâmbătă, 30 iunie 2018
Exponatul Lunii Iulie - Botă de apă - Muzeul Judeţean Teleorman
Muzeul Judeţean Teleorman vă invită luni, 2 iulie a.c., ora 11.00, la deschiderea Exponatului Lunii Iulie.
Pentru perioada 1 – 31 iulie 2018, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect ce face parte din patrimoniul etnografic al Muzeului Judeţean Teleorman, colecţia de obiecte din lemn. Este vorba de o „Botă de apă”.
Obiectul provine din comuna Lisa, satul Vânători şi datează din a doua jumătate a secolului al XX-lea, fiind o piesă donată.
Bota de apă este un obiect din lemn folosit pentru a duce şi păstra apa la câmp, în timpul lucrărilor agricole şi s-a folosit deoarece ţinea apa rece.
Este construită din doage, are formă tronconică aplatizată pe părţi, este înfundată la amândouă capetele, cel de deasupra are o vrană pentru a permite curgerea apei şi are două cercuri de metal la ambele extremităţi. În partea din spate, una dintre doage este mai înaltă pentru a permite introducerea unui mâner, în cazul nostru mânerul fiind din metal, sub forma unui lanţ. Pe capacul de deasupra are o mică deschidere care foloseşte la curgerea apei. Uneori, bota de apă are pirogravat pe cele două capete semne discrete de decor.
Această piesă este întâlnită în majoritatea zonelor ţării şi de aceea este cunoscută sub diferite denumiri cum ar fi: „boată”, „botic”, „botiţă”, „botă înfundată”, „căpăcică”.
Piesa a fost mult folosită în zona noastră, a Teleormanului, începând din primăvară până toamna târziu, când se încheiau lucrările agricole la câmp.
Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.
Intervenţie la Moara Îndărătnica de la perete
La poalele Munţilor Almăjului, la Rudăria, astăzi Eftimie Murgu, se află un spectaculos complex mulinologic. În Banatul de munte se mai găsesc si alte mori, mişcate de apele repezi ale pârâurilor de munte. O parte sunt clasate ca monumente istorice, dar foarte puţine dintre ele sunt încă în funcţiune. La Rudăria însă, majoritatea morilor încă macină făină. Apele repezi care cad în cascade, mişcă aici roţile morilor, împletind laolaltă, parcă atemporal, făină, oameni şi poveşti. Deşi majoritatea morilor sunt încă folosite şi întreţinute, moara cea mai veche din sat, "Moara Îndărătnica de la perete", se află într-o stare avansată de degradare. Abandonată în urma unei viituri care a spulberat alte mori mai tinere şi mai zdravene, Îndărătnica noastră, a hotărât să reziste până când va putea să macine din nou făină.
Tocmai de aceea, Ambulanţa pentru Monumente Banat, vă invită între 9 şi 12 iulie să vă suflecaţi mânecile şi împreună cu oamenii din sat, să încercăm să readucem la viaţă această valoroasă moară. Intervenţia va presupune, în principiu, înlocuirea învelitorii foarte degradate din şindrilă. Alături de noi, va lucra şi un meşter şiţar din sat, care ne va iniţia în tainele acestui meşteşug arhaic. Această intervenţie este sprijinită de Primăria din Eftimie Murgu, care ne va ajuta cu toată logistica necesară, inclusiv masa şi cazarea în sat.
Noi punem la dispoziție echipamentul de protecție (salopete, căști, mănuși) pentru montarea șiței, iar voi trebuie să vă aduceţi bocanci, lanternă, saci de dormit şi izopren.
Cei interesaţi să participe la intervenţie sunt rugaţi să confirme acest lucru la următorul număr de telefon:
stud. arh. Daiana Maciulschi 0756306007
...
Ambulanţa pentru Monumente Banat este coordonată de Asociaţia pentru Patrimoniu Activ- PACT, în parteneriat cu Asociaţia Monumentum, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş- Severin, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş şi Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din Timişoara.
Sursa informațiilor Ambulanța pentru Monumente Banat.
Un nou catalog numismatic din Franța - 30.06.2018 - PDF
Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.
La Monnaie de Paris already has its catalog number 2 of 2018 ready, which helps us to know in depth the latest issues of the French Mint.
Unfortunately many of these emissions have no place in Visual Numismatics, not because they are not interesting, that they are and a lot, but because of the lack of time to accommodate all that is broadcast on this website. So this catalog and future ones, will help me to keep you better informed about the emissions of our neighboring country.
La Monnaie de Paris already has its catalog number 2 of 2018 ready, which helps us to know in depth the latest issues of the French Mint.
Unfortunately many of these emissions have no place in Visual Numismatics, not because they are not interesting, that they are and a lot, but because of the lack of time to accommodate all that is broadcast on this website. So this catalog and future ones, will help me to keep you better informed about the emissions of our neighboring country.
Sursa informațiilor aici.
Noi monede de circulație din Uzbekistan - 30.06.2018
Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.
Uzbekistan 2018 - New circulating coin family
Four new nickel-plated-steel coin types will be issued for circulation next week:
(news by Grigorii Golosov and Pabitra Saha)
LINK: Central Bank of the Republic of Uzbekistan
Sursa informațiilor aici.
Uzbekistan 2018 - New circulating coin family
Four new nickel-plated-steel coin types will be issued for circulation next week:
(news by Grigorii Golosov and Pabitra Saha)
LINK: Central Bank of the Republic of Uzbekistan
Sursa informațiilor aici.
joi, 28 iunie 2018
Tabăra de arte textile ”Etno Design - între mimesis și așteptare”
Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud în parteneriat cu Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca şi Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, organizează în perioada 1-7 iulie 2018 tabăra de arte textile ”Etno Design -
între mimesis și așteptare”.
Atelierele creative care vor avea loc în cadrul taberei se vor desfăşura pe două paliere: procedee de împâslire a lânii şi imprimerie serigrafică. Rezultatele taberei vor fi prezentate publicului în cadrul unei expoziţii cu caracter temporar, al cărei vernisaj va fi organizat pe data de 7 iulie, de la ora 17:00, la sediul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, din str. G-ral Grigore Balan, nr. 19.
Coordonatori proiect: muzeograf secţia Artă Contemporană, Alina Berbecaru; muzeograf secţia Etnografie, Mihaela Bolog; profesor univ. dr. Liliana Moraru; conferenţiar univ. dr. Daniela Frumuşeanu; lector univ. dr. Livia Petrescu; Laborant Univ. Bulgăr Vlad Nicolaie.
Studenţi participanţi Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca:
Hutera Gabriel, Cucuiet Diana, Holotă Andreea, Iuşan Gabriela, Linu Luana, Cara Maria, Măcicăşan Virginia.
Studenţi participanţi Universitatea Naţională de Arte Bucureşti:
Greaca Maria Laura, Greaca Elena Livia, Mirea Simina Maria Liliana, Frîncu Maria Alexandra, Clim Gabriela, Lăcătuşu Karina Alexandra, Apetrii Ionela.
Procesare digitală materiale promoţionale: Laura Greaca şi Livia Greaca.
MANAGER,
Alexandru Gavrilaș
Sursa informațiilor Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud.
Expoziție temporară: INTERFERENȚE SPIRITUALE. De la zeii păgâni la creștinism
Ne face o deosebită plăcere să anunțăm deschiderea expoziției temporare INTERFERENȚE SPIRITUALE. De la zeii păgâni la creștinism, mâine - 29 iunie, ora 19.00, Bastionul Maria Theresia.
Expoziția are o tematică religioasă, spirituală și ilustrează sacralitatea obiectelor antice și universul spiritual politeist al strămoșilor noștri, dar și fenomenele complexe ale divinației și modul în care a evoluat și s-a impus creștinismul în teritoriile de la Dunărea de Jos între atâtea credințe romane.
Opaițe păgâne și creștine, statui de zei antici, obiecte de cult creștine și diverse piese ceramice și de metal cu simbolistică religioasă punctează cronologic această sinteză a creștinismului, a divinităților și fenomenelor religioase care au contribuit la dezvoltarea valorilor creștine de mai târziu și mai ales a simbolurilor prin care creștinii se recunoșteau între ei.
La realizarea acesteia au participat cu exponate mai multe muzee și institute de cercetare partenere: Muzeul Banatului Montan Reșița, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Muzeul Regiunii Porțile de Fier Drobeta Turnu-Severin, Muzeul de Istorie și Artă Zalău și Muzeul Județean Buzău, și Centrul de Studii de Istorie și Arheologie „Constantin Daicoviciu” de pe lângă Universitatea de Vest din Timișoara.
Vă așteptăm!
Sursa informațiilor Muzeul Național al Banatului.
EXPOZIȚIE: ZESTREA ȘI PĂSTRAREA EI
Zalău: DESPRE ZESTREA FETEI ȘI SÂNZIENE, LA MUZEU
Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău va prezenta publicului o expoziție de etnografie sub genericul ZESTREA ȘI PĂSTRAREA EI. Este vorba de un demers cultural cu două componente bine definite, delimitate dar intercorelate, al cărui fir roșu va fi destinul fizic și spiritual al zestrei.
Focusarea este pe acea parte din
https://evenimentemuzeale.ro/eveniment-muzeal/zalau-despre-zestrea-fetei-si-sanziene-la-muzeu/
Sursa informațiilor Evenimente Muzeale.
Festivalul Antic Zargidava - Roman - PROGRAM
În acest an în care sărbătorim cu toții “Centenarul”, 100 de ani de la Marea Unire, Asociația culturală Geto-Dacii din Moldova cu sediul în Iași, va organiza evenimentele intitulate: “Festivalurile Istorice ale României-Trei Epoci o Unire”.
Primul festival din cadrul acestui proiect amplu va avea loc în data de 6-8 Iulie 2018.
Vă așteptam cu drag la “Festivalul Zargidava” de la Roman!!!
Sursa informațiilor aici.
Oltenița: Ziua Porţilor Deschise de pe şantierul arheologic Gumelnița, Mun. Oltenița, jud. Călăraşi (Ediţia I)
Oltenița: Ziua Porţilor Deschise de pe şantierul arheologic Gumelnița, Mun. Oltenița, jud. Călăraşi (Ediţia I)
Muzeul Civilizației Gumelnița Oltenița, în colaborare cu Muzeul Municipiului București și Institutul Național al Patrimoniului, organizează vineri, 29 iunie 2018, Ziua Porţilor Deschise de pe şantierul arheologic Gumelnița, Mun. Oltenița, jud. Călăraşi (Ediţia I).
Începând cu ora 10:00 am, cei interesaţi pot vizita şantierul arheologic şi pot admira unele dintre cele
https://evenimentemuzeale.ro/eveniment-muzeal/oltenita-ziua-porţilor-deschise-de-pe-şantierul-arheologic-gumelnita-mun-oltenita-jud-călăraşi-ediţia-i/
Sursa informațiilor Evenimente Muzeale.
Timbrul românesc: Minerale din România
Romfilatelia revine cu o tematică spectaculoasă şi apreciată de colecționari, prin introducerea în circulație, pe data de 29 iunie 2018, a emisiunii de mărci poștale Minerale din România, punând în valoare, încă o dată, exponate unicat din patrimoniul Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare.
Cele patru timbre ale emisiunii de mărci poștale ilustrează minerale din colecția acestui muzeu, astfel:
Eșantionul cu mineralele pirită şi cuarț, de proveniență zona Ţibleş, este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 2 lei(valoare pentru care nu am găsit un serviciu poștal valabil, poate fi folosit în schimb în combinații cu alte valori).
Pe timbrul cu valoarea nominală de 5 lei este reprodus eșantionul cu mineralele galenă şi semseyit, extras din mina Herja (corespunde unei corespondenţe internaţionale neprioritare standard până la 50 g).
Timbrul cu valoarea nominală de 8,50 lei redă un eșantion din mina Cavnic, cu mineralele ghips şi calcit (corespunde unei corespondenţe internaţionale prioritare cu greutatea cuprinsă între 50 g și 100 g).
Provenit din mina Herja, eșantionul cu mineralele cuarţ şi calcit este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 12 lei (corespunde serviciului Recomandat pentru corespondenţa prioritară internaţională).
Aurul se găsește în natură fie ca element nativ, precum eșantionul ilustrat pe plicul „prima zi” a emisiunii (aur, sfalerit, cuarț, proveniență Mina Cavnic), fie în componența altor minerale (în special sulfuri și sulfosăruri).
Emisiunea de mărci poștale este completată de plicul prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 28 de timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinietă și blocul de 4 timbre.
Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 245 de exemplare și este echipat cu blocul emisiunii (conținând patru timbre dantelate cu manșetă ilustrată) precum și plicul „prima zi” având ștampila „prima zi” aplicată în clar cu folio, ambele produse fiind numerotate, de la 001 la 245.
Mi-ar fi plăcut dacă emisiunea s-ar fi lansat în Baia Mare, în cadrul muzeului, și nu la București (după cum reiese de pe amprenta ștampilei „prima zi”). În acest sens am solicitat punctul de vedere al Romfilateliei, precum și al reprezentanților muzeului, însă până la ora redactării acestui material nu am primit nici un răspuns.
Sursa informațiilor Jurnal Filatelic.
Medalia românească: Unirea Bucovinei cu România
Bucovina – „Țara Fagilor” este numele dat Ţării de Sus a Moldovei lui Ştefan cel Mare şi Sfânt de austrieci în 1775 după ce regiunea a devenit provincie a Imperiului Habsburgic.
La data de 28 Noiembrie 1918, la Cernăuți s-a desfășurat – în Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan – Congresul general al Bucovinei. Cu majoritate zdrobitoare de voturi, Congresul a votat „Unirea necondiţionată şi pentru vecie a Bucovinei în vechile ei hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru, cu Regatul României”.
Era al doilea mare moment al Marii Uniri, după ce Basarabia se unise cu Patria-Mamă. După Cernăuţi, toate privirile românilor se îndreptau către Alba Iulia, unde urma să aibă loc ultimul act din procesul de desăvârşire al României Mari.
Monetăria Statului are onoarea de a vă anunța lansarea noului produs medalistic aniversar „Unirea Bucovinei cu România”- format din medalie, broșură si cutie de prezentare – prilej cu care dorim să celebrăm mărețul eveniment care a avut loc acum 100 de ani.
Piesa prezintă următoarele caracteristicile tehnice:
Aliaj: Argint 925‰;
Diametru: 37 mm;
Greutate: 22 grame;
Calitate: proof;
Tiraj fix: 200 bucăți;
Preț: 250 lei/ set, inclusiv TVA.
Sursa informațiilor Monetăria Statului.
miercuri, 27 iunie 2018
Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iunie 2018 - VIDEO
Sursa foto: http://cdn.expressdebanat.ro/wp-content/uploads/2017/11/DSC_2518-620x400.jpg
8. Descoperire istorică la Constanţa! Arheologii au găsit vestigii din secolele I și II înainte de Hristos, la o fostă fabrică de pâine
Sursa: Youtube Utilizator: Antena 1
22. Descoperire arheologică de excepție făcută într-o localitate din Gorj, în timpul unor lucrări la o conducta de gaze! Peste 600 de schelete umane, obiecte vestimentare, bijuterii și monezi au fost scoase până acum la suprafață. Rămășițele osoase urmează a fi expertizate antropologic, iar specialiștii spun că datele vor aduce noutăți în ceea ce privește modul de viața a celor care au trăit de la 1600 încoace.
Sursa: Youtube Utilizator: TVR Craiova
1. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2016
2. Descoperiri arheologice din România - luna August 2016
3. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2016
4. Descoperiri arheologice din România - lunile Octombrie-Noiembrie 2016
5. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iulie 2017 - VIDEO
6. Descoperiri arheologice din România - lunile August - Octombrie 2017 - VIDEO
7. Descoperiri arheologice din România - lunile Octombrie - Decembrie 2017 - VIDEO
Craiova: expoziția temporară Bucovina Tradițională
Craiova: expoziția temporară Bucovina Tradițională
Vineri, 29 iunie 2018, orele 11:00, Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova, în colaborare cu Muzeul Bucovinei Suceava, vernisează la Casa Băniei, Craiova, expoziția temporara `Bucovina Tradițională`.
Discursul expozițional va aduce în atenția publicului cultura populară și civilizația tradițională din aceasta zonă, prin patrimoniul cultural tezaurizat în colecțiile Muzeului Bucovinei.
https://evenimentemuzeale.ro/eveniment-muzeal/craiova-expozitia-temporara-bucovina-traditionala/
Sursa informațiilor Evenimente Muzeale.
București: Târgul de Sfinții Apostoli „Petru și Pavel” la Muzeul Satului
București: Târgul de Sfinții Apostoli „Petru și Pavel” la Muzeul Satului
Între 29 iunie și 1 iulie 2018 Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită la Târgul de Sfinții Apostoli „Petru și Pavel”. Evenimentul face parte din tradiția Muzeului Satului din București și prin el se dorește refacerea târgurilor de altădată, precum și reconstituirea obiceiurilor din perioada Moșilor de Vară,
https://evenimentemuzeale.ro/eveniment-muzeal/bucuresti-targul-de-sfintii-apostoli-petru-si-pavel-la-muzeul-satului/
Sursa informațiilor Evenimente Muzeale.
Expoziție de manuale vechi de geografie
Până pe 8 iulie 2018, la Muzeul Hărților vă invităm să vizitați expoziția „EXERCIŢII CARTOGRAFICE. MANUALE, ATLASE ŞI CAIETE DE GEOGRAFIE DIN PERIOADA 1873 - 1947”.
Expoziţia propune o călătorie în timp, prin intermediul câtorva atlase, manuale şi caiete vechi de geografie aflate în colecţii particulare, într-o selecţie realizată de curatorul Ramona Caramelea.
Pentru numeroase generații de elevi și nu numai, manualul a fost principalul instrument de cunoaștere. Manualul, cu precădere cel de geografie, a fost o piesă esențială în cadrul proiectelor politice și ideologiilor vremii, iar discursul său a reflectat dimensiunea național(ist)ă.
În intervalul 1873 - 1947, acestei materii şcolare i-au fost atribuite două obiective majore: să-i facă pe elevi să-şi cunoască țara, să le insufle atașamentul față de aceasta (geografia României) și să le explice modul în care era organizată și constituită lumea (geografia lumii).
Pe lângă manuale şi atlase, în cadrul expoziţiei sunt prezentate şi câteva CAIETE ale unor elevi de liceu din prima jumătate a secolului XX; acestea ne oferă informații interesante despre natura lucrărilor școlare (tipuri de sarcini și activități), despre raportul cu instrumentele oficiale (manuale, atlase, lecții) și despre maniera de lucru a posesorilor.
Mai multe detalii aflați accesând linkul:
http://www.muzeulhartilor.ro/event-item/exercitii-cartografice/
Vizitarea expoziţiei este inclusă în biletul de acces în muzeu.
Vă așteptăm cu drag!
Sursa informațiilor Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi.
Re-descoperim Clujul - Clujul și Imperiul Habsburgic.
Asociația Vechiul Cluj vă invită la turul ghidat Re-descoperim Clujul - Clujul și Imperiul Habsburgic. Sub îndrumarea domnului dr. @Cosmin Cosmin C. Rusu, de la Universitatea Babeș-Bolyai, vom afla avatarurile drumului spre modernitate al Clujului.
Punctul de întâlnire pentru acest tur este Monumentul Eroilor Neamului (Crucea de pe Cetățuie), la ora 11:00. Vă așteptăm!
Proiectul Re-descoperim Clujul se află la a treia ediție și este realizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Municipiul Cluj-Napoca.
Sursa informațiilor Vechiul Cluj.
Expoziția Metamorfoze. Camee, geme și bijuterii din colecția Muzeului Național de Artă al României
București: expoziția Metamorfoze. Camee, geme și bijuterii din colecția Muzeului Național de Artă al României
https://evenimentemuzeale.ro/eveniment-muzeal/bucuresti-expozitia-metamorfoze-camee-geme-si-bijuterii-din-colectia-muzeului-national-de-arta-al-romaniei/
Sursa informațiilor Evenimente Muzeale.
EVENIMENT EDITORIAL - dublă lansare de carte: „Monedele Ţării Româneşti în timpul domniei lui Radu I” și „Cultura Gumelnița pe valea Mostiștei”
București: EVENIMENT EDITORIAL - dublă lansare de carte: „Monedele Ţării Româneşti în timpul domniei lui Radu I” și „Cultura Gumelnița pe valea Mostiștei”
Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită să participaţi la evenimentul de lansare a volumelor „Monedele Ţării Româneşti în timpul domniei lui Radu I”, autor Dr. Dan Pîrvulescu şi „Cultura Gumelnița pe valea Mostiștei”, autor Dr. Theodor Ignat.
Întâlnirea cu autorii şi invitaţii lor va avea loc la Palatul Suţu (b-dul. I.C. Brătianu,
https://evenimentemuzeale.ro/eveniment-muzeal/bucuresti-eveniment-editorial-dubla-lansare-de-carte-monedele-tarii-romanesti-in-timpul-domniei-lui-radu-i-si-cultura-gumelnita-pe-valea-mostistei/
Sursa informațiilor Evenimente Muzeale.
luni, 25 iunie 2018
Conferință și expoziție documentară: Insula Ada Kaleh prinde viață la o jumătate de secol de la scufundare
ADAKALEH TRAIESTE
Foto: Afis
Istoria iese din nou la suprafață. Urmașii comunității insulei Ada Kaleh (Adakale în limba turcă) se reunesc la București pentru a-și spune povestea, la 50 de ani de la evacuarea fostului paradis exotic din Clisura Dunării. Doi ani mai târziu, Insula Ada Kaleh era scufundată definitiv sub apele crescute ale Dunării din amonte de Barajul Porțile de Fier. Întâlnirea este organizată de Institutul turc „Yunus Emre” București și are loc marți, 26 iunie, între orele 18:00 - 21:00, la Biblioteca Națională, în Sala Palimpsest, unde va fi organizată o expoziție foto documentară precedată de o discuție la care vor participa membrii ai fostei comunități, istorici și cercetători științifici.
Cei aproape 700 de locuitori ai insulei erau, în marea lor majoritate turci și se ocupau în special cu creșterea trandafirilor și comerțul cu produse tradiționale turcești. Turismul căpătase de asemenea amploare în ultima perioadă, datorită prețurilor scăzute la bijuterii, delicatese turcești și tutun (ca urmare a scutirii de impozite). Insula Ada Kaleh, locuită încă din antichitate, s-a aflat sute de ani sub ocupație ba otomană, ba austro-ungară. A devenit teritoriu românesc după primul război mondial și a dispărut prin scufundare după costruirea Barajului Porțile de Fier.
Istoria Insulei Ada Kaleh, aflată în zona Turnu Severin, la 3 kilometri de Orșova, s-a încheiat abrupt în urmă cu 48 de ani, sub apele Dunării. Insula a fost scufundată în anul 1970 odată cu construcția Barajului de la Porțile de Fier. Locuitorii, în jur de 680 de persoane, majoritatea de etnie turcă, au fost evacuați și au avut de ales între a se stabili în Romania sau în Turcia. Astăzi întâlnim membri ai comunității Ada Kaleh în România (Orșova, Turnu Severin, Constanța, Alba Iulia, București), respectiv în Turcia (Istanbul, Edirne, Ankara, Izmir, Eskișehir).
În prima parte a întâlnirii, sub genericul Adakale între cercetare și pasiune, vor conferenția dr. Marian Țuțui, cercetător științific III la Institutul de Istoria Artei „George Oprescu”, Magda Andreescu, muzeograf la Muzeul Țăranului Român și Carmen Mihalache, cercetător și șef de secție Documentare și valorificare la Muzeul Țăranului Român. Cea de-a doua parte a întâlnirii va fi dedicată locuitorilor insulei, invitați la o masă rotundă cu tema Adakale, o istorie personală.
Seara se va încheia cu vernisajul expoziției foto-documentare Adakale trăiește! realizată de lect.univ.dr. Silvana Rachieru de la Centrul de Studii Turce – Universitatea din București împreună cu fotojurnalistul Bogdan Cristel. Expoziția este compusă din materiale de arhivă aparținând membrilor comunității Ada Kaleh din Istanbul și Edirne și din fotografii ale acestora realizate de foto-jurnalistul Bogdan Cristel, în 2014. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București, Bogdan Cristel este fotograf profesionist din 1992, lucrând peste 20 de ani la Agenția internatională de presă Reuters. Timp de o săptămână, între 12 și 19 octombrie 2014 s-a întâlnit la Istanbul și Edirne cu familiile din comunitate.
Evenimentul dedicat memoriei Insulei Ada Kaleh este organizat de Institutul Yunus Emre București împreună cu Centrul de Studii Turce - Facultatea de Istorie, Universitatea din București și cu sprijinul Ambasadei Republicii Turcia și al Comisiei de Tineret din cadrul UDTR Filiala București. Realizatorii evenimentului sunt Silvana Rachieru, Bogdan Cristel & Costin Zamfir (documentare, texte și concept). Fotografiile și editarea grafică a fotografiilor de arhivă îi aparțin lui Bogdan Cristel. Expoziția va putea fi vizitată timp de două săptămâni – transmite Institutul „Yunus Emre” București.
Cei aproape 700 de locuitori ai insulei erau, în marea lor majoritate turci și se ocupau în special cu creșterea trandafirilor și comerțul cu produse tradiționale turcești. Turismul căpătase de asemenea amploare în ultima perioadă, datorită prețurilor scăzute la bijuterii, delicatese turcești și tutun (ca urmare a scutirii de impozite). Insula Ada Kaleh, locuită încă din antichitate, s-a aflat sute de ani sub ocupație ba otomană, ba austro-ungară. A devenit teritoriu românesc după primul război mondial și a dispărut prin scufundare după costruirea Barajului Porțile de Fier.
Istoria Insulei Ada Kaleh, aflată în zona Turnu Severin, la 3 kilometri de Orșova, s-a încheiat abrupt în urmă cu 48 de ani, sub apele Dunării. Insula a fost scufundată în anul 1970 odată cu construcția Barajului de la Porțile de Fier. Locuitorii, în jur de 680 de persoane, majoritatea de etnie turcă, au fost evacuați și au avut de ales între a se stabili în Romania sau în Turcia. Astăzi întâlnim membri ai comunității Ada Kaleh în România (Orșova, Turnu Severin, Constanța, Alba Iulia, București), respectiv în Turcia (Istanbul, Edirne, Ankara, Izmir, Eskișehir).
În prima parte a întâlnirii, sub genericul Adakale între cercetare și pasiune, vor conferenția dr. Marian Țuțui, cercetător științific III la Institutul de Istoria Artei „George Oprescu”, Magda Andreescu, muzeograf la Muzeul Țăranului Român și Carmen Mihalache, cercetător și șef de secție Documentare și valorificare la Muzeul Țăranului Român. Cea de-a doua parte a întâlnirii va fi dedicată locuitorilor insulei, invitați la o masă rotundă cu tema Adakale, o istorie personală.
Seara se va încheia cu vernisajul expoziției foto-documentare Adakale trăiește! realizată de lect.univ.dr. Silvana Rachieru de la Centrul de Studii Turce – Universitatea din București împreună cu fotojurnalistul Bogdan Cristel. Expoziția este compusă din materiale de arhivă aparținând membrilor comunității Ada Kaleh din Istanbul și Edirne și din fotografii ale acestora realizate de foto-jurnalistul Bogdan Cristel, în 2014. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București, Bogdan Cristel este fotograf profesionist din 1992, lucrând peste 20 de ani la Agenția internatională de presă Reuters. Timp de o săptămână, între 12 și 19 octombrie 2014 s-a întâlnit la Istanbul și Edirne cu familiile din comunitate.
Evenimentul dedicat memoriei Insulei Ada Kaleh este organizat de Institutul Yunus Emre București împreună cu Centrul de Studii Turce - Facultatea de Istorie, Universitatea din București și cu sprijinul Ambasadei Republicii Turcia și al Comisiei de Tineret din cadrul UDTR Filiala București. Realizatorii evenimentului sunt Silvana Rachieru, Bogdan Cristel & Costin Zamfir (documentare, texte și concept). Fotografiile și editarea grafică a fotografiilor de arhivă îi aparțin lui Bogdan Cristel. Expoziția va putea fi vizitată timp de două săptămâni – transmite Institutul „Yunus Emre” București.
Sursa informațiilor HotNews.
Lansare de carte: „Patrimoniul cultural național între lege și fărădelege”
Fundația Europeană Titulescu organizează Marți, 26 iunie 2018, începând cu ora 17:00, lansarea cărții:
„Patrimoniul cultural național între lege și fărădelege”.
Autor: Ioan OPRIȘ
Cu alocuțiuni din partea:
Academician Răzvan THEODORESCU
Prof. univ. dr. Ionel CÂNDEA
Prof. univ. dr. Corneliu-Mihail LUNGU
Prof. univ. dr. Ioan OPRIȘ
Moderator:
Prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE – Președintele Fundației Europene Titulescu
Evenimentul este organizat cu sprijinul BIOFARM S.A. și FARMEXIM S.A. și va avea loc la Casa Titulescu, Șos. Kiseleff nr. 47, sector 1, București.
Vă așteptăm!
Sursa informațiilor Fundația Europeană Titulescu.
Redescoperiți Sarmizegetusa Regia împreună cu Aurora Pețan
După 200 de ani de când capitala Regatului Dac a început să fie cercetată, mai întâi de către autoritățile habsburgice în căutare de comori, apoi de cărturari pasionați și mai târziu de generații de arheologi, apare, în sfârșit, prima lucrare științifică de anvergură dedicată Sarmizegetusei Regia. Marți la ora 19, aveți ocazia să povestiți cu autoarea cărții despre odiseea acestei redescoperiri și despre cea a apariției cărții.
Sursa informațiilor Fundația Dacica.
O nouă monedă comemorativă din Kazahstan - 25.06.2018
Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.
The city and capital of Kazakhstan, Astana, celebrates its twentieth anniversary this year with this name, since until June 2018 it was called Akmola. The city also celebrates another year this year, the ten years as the capital of the state that until then had the city of Almaty. The Bank of Kazakhstan has issued among others, although all with the same design, a 100 tenge coin to celebrate these ephemerides. The currency belongs to the series called "Events".
On the reverse side of the coin is a collage of iconic buildings from Astana. In the upper part the inscription "ASTANÁ" is shown. In the lower part there is a stylized image of the number "20", the inscription "ZHIL (LIVED)" and the inscription "1998-2018", which indicates the year of formation of the capital of the Republic of Kazakhstan and the year of coinage.
Characteristics of the currency
Denomination: 100 tenge
Metal: Nickel plated
Weight: 11.17 g
Diameter: 31.0 mm
Circulation: 30.000
The coin is presented like the one you see in the image. Already begin to appear some for sale for different pages, at prices that are around € 10.
All coins issued in the series "Events"
The city and capital of Kazakhstan, Astana, celebrates its twentieth anniversary this year with this name, since until June 2018 it was called Akmola. The city also celebrates another year this year, the ten years as the capital of the state that until then had the city of Almaty. The Bank of Kazakhstan has issued among others, although all with the same design, a 100 tenge coin to celebrate these ephemerides. The currency belongs to the series called "Events".
On the reverse side of the coin is a collage of iconic buildings from Astana. In the upper part the inscription "ASTANÁ" is shown. In the lower part there is a stylized image of the number "20", the inscription "ZHIL (LIVED)" and the inscription "1998-2018", which indicates the year of formation of the capital of the Republic of Kazakhstan and the year of coinage.
The emblem of the Republic of Kazakhstan is represented on the obverse of the coin. On the circumference of the coin the inscription "100 TENGE" and the inscriptions in Kazakh and English "Republic of Kazakhstan".
Characteristics of the currency
Denomination: 100 tenge
Metal: Nickel plated
Weight: 11.17 g
Diameter: 31.0 mm
Circulation: 30.000
The coin is presented like the one you see in the image. Already begin to appear some for sale for different pages, at prices that are around € 10.
All coins issued in the series "Events"
Sursa informațiilor aici.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)