sâmbătă, 6 mai 2017

Dragonul albastru (Glaucus atlanticus)



Dragonul albastru (Glaucus atlanticus) este o specie de melc marin planctonic, cu dimensiuni de până la 3 cm, răspândit în apele oceanice temperate și tropicale.
Melcii din genul Glaucus se hrănesc exclusiv cu Physalia și se pare că sunt capabili să selecteze meduzele cu cele mai veninoase nematociste (celule urzicătoare). Aceste celule sunt stocate de către melc într-un sac special, numit cnidosac, situat în vârful tentaculelor sale, numite cerata (gr. "keratos" = tentacul). Veninul astfel stocat este folosit pentru apărare.
Pentru om, înțepătura melcului determină dureri severe ce pot dura între 1-3 ore. Veninul poate să ajungă la ganglionii limfatici și ulterior să apară umflarea laringelui, blocarea căilor respiratorii și aritmii cardiace. Alte simptome sunt febra și șocul anafilatic. Înțepătura melcului Glacus atlanticus îl face un animal de temut, deoarece aceasta poate fi mortală în funcție de cantitatea de venin stocată în organismul melcului.

Puteți descoperi mai multe aspecte interesante despre venin și animalele veninoase vizitând expoziția temporară „#Venin - frumuseți de neatins” de la Muzeul Antipa! Nu vă fie teamă! Expoziția noastră nu înțeapă! Specialiștii muzeului au avut grijă ca totul să se desfășoare în condiții de maximă siguranță pentru dumneavoastră.
Programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 10 și 20 (ultimul vizitator va intra la ora 19).

Foto: exemplar de Glacus atlanticus Forster, 1777


Sursa informaţiilor Muzeul Antipa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu