marți, 7 martie 2017

Exponatul lunii martie, la Secția de Etnografie – Casa „Băniei”, masă-dulap de croitorie, datată la începutul secolului al-XX-lea, achiziționată în 1967,de la Lelești, județul Gorj





Orice drum în viață începe de la masa-dulap a bunicii!
Că doar ea ne rostuia timpul! Că nici ceasul, nici ziua, nici povețele nu ne-nvățau cum să ne purtăm cugetul și fapta după vârstă și timp, ci doar bunătățile aflate în dulapul bunicii!
Astăzi ne organizăm viaţa perfect, dar n-o mai rostuim, nu mai căutăm frumusețea și dimensiunea magică a lemnului, încrustat cu semnele norocului, timpului, anotimpului, a ritualului și a poveștii, a sărbătorii și a lumii!
Exponatul lunii martie, la Secția de Etnografie – Casa „Băniei”, masă-dulap de croitorie, datată la începutul secolului al-XX-lea, achiziționată în 1967,de la Lelești, județul Gorj.
Piesa este specifică mobilierului țărănesc tradițional oltenesc utilitar și valorifică centrul meșteșugăresc din județul Gorj, cel al atelierelor rurale din Lelești.
Masa-dulap are forma dreptunghiulară, cu uși decorate cu motivul stilizat al trifoiului cu 4 foi, alături de motive geometrice.
Tehnica de lucru uzitată pentru realizarea motivelor este cea a horjării și scrijelirii lemnului,urmată de colorarea lemnului cu ceară și baiț natural.


Sura informaţiilor Muzeul Olteniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu