joi, 30 iunie 2016

Exponatului Lunii Iulie. 1-31 iulie 2016, Muzeul Judeţean Teleorman - "Oglinda omului celui din lăuntru (1833)"



Muzeul Judeţean Teleorman vă invită vineri, 1 iulie a.c., ora 11.00 la deschiderea Exponatului Lunii Iulie.
Pentru perioada 1-31 iulie 2016, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator o lucrare deosebită aflată în patrimoniul instituţiei. Este vorba de "Oglinda omului celui din lăuntru (1833)".
Lucrarea a apărut în anul 1833 la Tipografia Mănăstirii Neamţ, în limba română, dar scrisă cu caractere chirilice. Este o lucrare de mici dimensiuni - 16,5 x 11 cm - ce cuprinde 172 de pagini imprimate cu cerneală neagră şi 10 file ilustrate, la care se adaugă primele 8 file în care apar pagina de gardă şi o Înainte cuvântare cătră cetitori.
Cartea include 10 figuri ce reprezintă sufletul omului în care sălăşluieşte fie Dumnezeu, fie diavolul, fiecare imagine având de asemenea o interpretare a figurilor, urmată de o rugăciune.
Tipărită de schimonahul Isaia Tipograful, cu sprijinul şi cheltuiala mitropolitului Veniamin Costache, care a semnat şi Înainte cuvântarea către cetitori, lucrarea este tradusă din limba rusă de către ieromonahul Chiriac, gravurile ce însoţesc textul fiind realizate de ieromonahul Nazarie.
"Oglinda omului celui din lăuntru", tipărită la Mănăstirea Neamţ, reprezintă prima ediţie a acestei lucrări în spaţiul românesc, fiind urmată de ediţia din 1835 tipărită la tipografia Mănăstirii Căldăruşani, de cea din 1839 tipărită la Sibiu şi de prelucrarea din 1892 a ediţiei din 1833, realizată tot la Sibiu.
Interesantă este însemnarea, de mână, cu cerneală albastră, din primele pagini ale acestui exemplar expus, ce ne dezvăluie faptul că: Această carte este dăruită iromonahului Lavrente Drăgan, 1893.
Volumul se află într-o starea de conservare bună, urmare a restaurării ce a inclus tratamentele necesare corpului de carte cât şi a legăturii, la final primind o frumoasă legătură în piele.


Sursa informaţiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu