joi, 30 iulie 2015

”Ziua cânepii” - 6 august


”Salvăm cânepa românească!”
Evenimentul își propune să transmită mesajul: ”Cânepa românească nu este drog!”
Până în anul 1990, România era a treia țară din lume producătoare de cânepă, iar aici existau 28 de unități de procesare a plantei tehnice.
Legislația romanească a trecut însă cânepa pe lista plantelor narcotice, iar industria, împreună cu miile de hectare cultivate din România au dispărut aproape în totalitate, fără prea multe explicații.
Cânepa Românească este ocolită pentru că este asociată, din ignoranță, cu cânepa indiană, din care se obține hașișul.
Astăzi importăm ţesături din ţările în care, cândva, vindeam mii de tone în fiecare an.
În locul filaturilor şi ţesătoriilor care produceau cândva materie primă, astăzi avem doar fabrici de confecţii în lohn. Patronii nu mai investesc în producţia de ţesături şi nici statul nu o sprijină.
Am construit apartamente de lux în loc de ţesătorii şi avem ruine în loc de filaturi.
Atât mai păstrăm, după ce fabricile au fost rase, iar utilajele topite la fier vechi.
În cânepă era practic îmbrăcată „toată casa”, costumul tradițional românesc, și toate obiectele care decorau casa. Ar fi nedrept față de înaintașii noștri să uităm toate acestea și să ne modificăm istoria și tradiția.
Vrem să tragem un semnal de alarmă autorităţilor cu privire la obstacolele pe care le întâlnesc cei care vor să reînvie tradiţia românească!
Cei interesați de potențialul incredibil al acestei plante sunt așteptați joi, 6 august, la Gâlgău Almașului, la Ziua Cânepii, ei putând vizita, cu această ocazie, și unul dintre cele mai spectaculoase locuri din țară: Grădina Zmeilor.

Cu această ocazie îl așteptăm la Gâlgău Almașului pe fostul ministru al Argriculturii - Valeriu Tabără, (totodată și doctor în cânepă) , pe specialiști din domeniu din Cluj, pe cei de la Poliție – Crimă Organizată, DIICOT, Direcția Agricolă, Prefectură și să înțeleagă cu toții: ”Cânepa românească nu este drog!”

Va fi prezentă și Alina Varandi, cea care a construit la Cluj o casă terapeutică.
De asemenea Trupa ”Ad Hoc” și-a anunțat participarea.

Vă așteptăm cu mare drag.

Organizatori: Leontina Prodan și Iosif Ciunterei


Sursa informaţiilor: https://www.facebook.com/events/786596531460906/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu