marți, 21 iulie 2015

FRUMOS. CERAMIC. FOLOSITOR. CERAMICA DE ŢARA BÂRSEI. MUZEUL ASTRA








FRUMOS. CERAMIC. FOLOSITOR. CERAMICA DE ŢARA BÂRSEI. MUZEUL ASTRA

Mai precis, un altfel de târg al olarilor în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului _____________________________________________________

Muzeul ASTRA organizează între 22-27 iulie 2015, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, cea de-a treia ediţie a Târgului Internaţional Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Ţara Bârsei. Pe parcursul a 5 zile, 17 olari din Ungaria, România şi Bulgaria se vor întrece la roata olarului şi vor găti pe vatră deschisă sau în cuptor, în vase de lut, reţete tradiţionale. Un juriu format din etnografi din ţară şi din străinătate va desemna apoi cei mai buni olari şi cei mai buni bucătari.

Criteriile de participare din acest an au fost mai riguroase decât în anii precedenți. Aşa se face că la ediţia din 2015, fiecare olar urmează să lucreze la roată şi să reproducă în fața comisiei de jurizare un vas din Țara Bârsei, piesă de colecție a Muzeului ASTRA. Totodată, meşterii trebuie să decoreze un vas cu motive și ornamente specifice ceramicii din Țara Bârsei şi apoi să prezinte juriului cel puţin două piese specifice ceramicii din aceeaşi zonă.

La fel de bine, olarii trebuie să gătească în vasele proprii, pe vatră liberă sau în cuptor.

Partea practică va avea loc pe toată durata desfășurării târgului. Aceasta va combina latura expoziţională şi cea comercială cu un grad mare de animaţie culturală - demonstraţii de olărit şi de gătit în vase ergonomice şi non-toxice. În astfel de recipiente bine arse, mâncarea îşi păstrează în întregime gustul natural, ne asigură olarii.

Demonstraţiile de olărit şi de gătit vor avea loc între orele 10.00 şi 19.00 în zona Târgului de ţară.

Acţiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.


Sursa informaţiilor: https://www.facebook.com/astramuseum

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu