vineri, 15 mai 2015

Noaptea Muzeelor, Muzeul Judeţean Buzău


Cu ocazia evenimentului internaţional Noaptea Muzeelor, Muzeul Judeţean Buzău, instituţie de cultură subordonată Consiliului Judeţean Buzău, propune spre vizitare expoziţia temporară 9 obiecte, 9 poveşti, care se doreşte o avanpremieră a expoziţiei de bază a muzeului.
Ca urmare a proiectului de reabilitare sediului instituţiei, în perioada 2010-2014 patrimoniul Muzeului Judeţean Buzău a fost prezentat publicului doar prin intermediul unor expoziţii temporare. Acum, după revenirea în clădirea care a primit o nouă faţă, dorim să punem în practică un nou concept expoziţional.
În acest context, expoziţia 9 obiecte, 9 poveşti îmbracă forma unui studiu de impact, prezentând publicului ideile directoare ale viitoarei expoziţii de bază prin intermediul unor bunuri de patrimoniu semnificative pentru fiecare dintre segmentele expoziţionale. Totodată, vor fi prezentate filme documentare care vor crea atmosfera necesară pentru a oferi vizitatorilor experienţa unei incursiuni în istorie.
Prin expunerea celor 9 obiecte sunt indicate principalele repere cronologice şi tematice ale patrimoniului muzeului. Perioada cuprinsă între preistorie şi mileniul I d.Hr. va fi prezentată în cadrul expoziţiei pe parcursul a patru spaţii de expunere. În cadrul de faţă pentru a reprezenta colecţia de arheologie au fost selectate piese de os, lut, metal şi sticlă: statueta de os de la Aldeni, datată în epoca neo-eneolitică, reprezentarea avimorfă din epoca bronzului, descoperită la Cârlomăneşti-Arman, brăţara dacică de la Cârlomăneşti-Cetăţuia, paharul din sticlă din sec. IV d.Hr. de la Clondirul de Sus. Colecţia de istorie conţine obiecte referitoare la istoria locală din perioadele modernă şi contemporană: un album de familie, un telefon de masă, datat în anul 1950 şi un document din colecţia Dumitru Dan - primul globe-trotter român - care atestă întâlnirea lui Dumitru Dan cu preşedintele Venezuelei, Victorino Márquez Bustillos la Palatul Miraflores, în Caracas, 8 aprilie 1915. În ceea ce priveşte colecţia de artă, care conţine în special lucrări ale artiştilor buzoieni, în expoziţie a fost inclusă lucrarea Tradiţii a artistei Mimi Podeanu. Colecţia de chihlimbar deținută de Muzeul Județean Buzău conţine peste 270 de piese, prelucrate şi brute. Din această colecție va fi expusă o piesă deosebită și anume un bulgăre de chihlimbar, în greutate de 3.450 g, considerat a fi cea mai mare piesă de rumanit din lume.
Tot în Noaptea Muzeelor se va organiza şi activitatea intitulată O noapte la muzeu. Un grup de elevi de la Colegiul Naţional „B.P. Haşeu”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi Liceul Pedagogic „Spiru C. Haret” din Buzău vor fi invitaţi să petreacă o noapte în interiorul sediului renovat al clădirii, în condiţii de camping, sub supravegherea şi coordonarea organizatorilor. Participanţii la acest program vor avea acces la toate activităţile organizate de către Muzeul Judeţean Buzău în cadrul evenimentului amintit.
Expoziţia 9 obiecte, 9 poveşti va putea fi vizitată în zilele de 16 şi 17 mai 2015, între orele 20.00 – 03.00.
Intrarea este liberă.
 Informaţii preluate de pe pagina oficală de Facebook a
Muzeului Judeţean Buzău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu