joi, 28 mai 2015

Târg de Rusalii


Fundația Kogaion 115 organizează Târg de Rusalii, în curtea Muzeului Național al Țăranului Român, în perioada 29-31 mai 2015.

Atât pentru Sărbătoarea Rusaliilor, cât și pentru Moșii de Vară, cei mai iscusiți meșteri populari vin la târg cu oale de Horezu și de Corund, obiecte din lemn pentru gospodărie, ceramică pictată cu motive tradiționale, icoane pe lemn și pe sticlă, țesături și costume populare autentice, ii brodate manual, covoare și tapiserii, podoabe tradiționale, măști populare, împletituri din pai și din sfoară, ouă încondeiate, genți și bijuterii din piele, îmbrăcăminte din lână împâslită și săpunuri naturale.

La târg se pot găsi și cele necesare pentru cămară sau pentru pomenirea morților de Moși: covrigi și colaci unși cu miere, fructe și legume proaspete, brânzeturi de capră și cașuri afumate sau în coajă de brad, cozonaci moldovenești și prăjituri de casă, cornete boierești cu ciocolată și vanilie, turtă dulce și miere, zacuscă de legume sau de pește, ghiudem tătăresc și murături, vin și palincă, siropuri naturale și dulcețuri diverse.

Cum 1 Iunie, Ziua Copilului, este foarte aproape, la târg sunt prezenți producători de hăinuțe și de jucării din lemn sau păpuși din colecția Anei Ponta.
Sâmbătă și duminică, copiii cu vârsta peste 5 ani pot participa la ateliere:
La Atelierul de confecționat jucării, aceștia vor șlefui, lipi, colora și asambla un trenuleț cu vagon. Costul atelierului este de 35 lei/ trenuleț. Înscrierile se fac la telefon 0722 254 741 sau pe e-mail: mesterjucarii@gmail.com
În cadrul Atelierului de pictură cei mici iși pot descoperi abilitățile ornând diferite figurine din material textil, ceramică sau lemn. Prețul este de 10 lei pentru un obiect și înscrieri se fac la telefon 0727 859 959 sau e-mail vaduva.nicoleta.simona@gmail.com

În curtea interioară iubitorii de antichități țărănești pot târgui ciubere și lingurare, mic mobilier țărănesc, pristolnice sau diferite unelte vechi de gospodărie.
Bucătarii sunt pregătiți cu borș de pasăre la ceaun, saramură de crap cu mămăliguță, sarmale în foi de varză și orez cu lapte în strachină.
Sâmbătă, între orele 12-18, cel mai renumit ansamblu de dansuri populare românești, Călușarii din Sârbii Măgura, din județul Olt, vor avea trei reprezentații, conduși de vestitul vătaf George Dulescu. Ceremonialul Călușului de Rusalii va fi exemplificat de cei optsprezece dansatori, sub îndrumarea coordonatorul grupului, domnul învățător Florică Turianu.

Intrarea la târg este liberă!

Organizator eveniment: Fundația Kogaion 115
Informaţii preluate de pe pagina oficală de Facebook a Muzeului Național al Țăranului Român.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu