vineri, 22 mai 2015

Reîntoarcerea legionarilor romani pe Calea lui Traian


COMUNICAT DE PRESĂ
Reîntoarcerea legionarilor romani pe Calea lui Traian

Muzeul Județean Aurelian Sacerdoţeanu Vâlcea organizează în perioada 4-5 iunie, joi și vineri, 2015 evenimentul: Reîntoarcerea legionarilor romani pe Calea lui Traian. Prin acest eveniment ne dorim să readucem în atenția publicului vâlcean unul dintre cele mai importante momente din istoria spațiului românesc, anume, cucerirea Daciei de către armata romană condusă de Traian. În contextul evenimentelor derulate cu acest prilej, un corp expediționar al armatei romane a traversat teritoriul Municipiului Râmnicu Vâlcea, fapt amintit și de numele celei mai importante artere rutiere a orașului.

În cadrul evenimentului participanții vor asista la prezentarea echipamentelor militare utilizate de către luptătorii romani și daci, vor putea vedea tehnici de prelucrare și confecționare a obiectelor antice și vor lua parte la reconstituirea unei scene de luptă între războinicii daci și romani. Activitățile din cadrul evenimentului vor fi derulate de trupa de reenactment Veteres Milites din Sibiu, formată din studenți și absolvenți ai Departamentului de Istorie și Patrimoniu din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu. Demonstrațiile militare vor fi continuate cu introducerea în viața de zi cu zi a dacilor și romanilor, pornind de la descoperirile arheologice care s-au făcut în spațiul județului Vâlcea. Întregul eveniment va fi încadrat în repere științifice și documentare bine stabilite, fiind, în același timp, dinamic și accesibil tuturor categoriilor de vârstă. Componenta științifică a evenimentului va fi asigurată de domnul dr. Silviu I Purece, de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, arheolog expert și specializat în domeniul istoriei antice.

Evenimentul, la care vă invităm să participați, va fi doar începutul unei serii de manifestări culturale și științifice consacrate patrimoniului antic al județului Vâlcea. Deschiderea unei astfel de serii de evenimente se impune datorită faptului că județul Vâlcea este posesorul unei panoplii patrimoniale deosebite, în care monumentele antice ocupă un loc foarte important. Sperăm ca, împreună cu sprijinul autorităților locale, să reușim implementarea unor proiecte care să permită readucerea la viață a acestora. În ultimul timp, în România acest fenomen este din ce în ce mai bine conturat; acolo unde autoritățile locale împreună cu instituțiile și asociațiile culturale au reușit implementarea unor astfel de proiecte s-au constatat aceleași rezultate: creștere semnificativă a afluxului de turiști și accelerarea dezvoltării economiei locale, aducând beneficii culturale deosebite comunității locale. Este un model de dezvoltare verificat la nivel european și care trebuie cât mai urgent aclimatizat și la noi.

Sperăm ca acest prim eveniment să se bucure de interesul publicului vâlcean și să se constituie într-un prim pas în direcția renașterii valorilor patrimoniale antice aflate în județul nostru.

Taxa de participare este de 5 lei/persoană. Se vor primi serii de maxim 100 de persoane/oră (din motive de spaţiu), în curtea interioară a Muzeului de Artă.

Se vor face programări pentru intervalul orar 10-18, excepție intervalul 13-14 când se va lua pauză de masă.

Pentru programare, persoanele de contact sunt:
arhg. Carol Terteci - muzeograf, nr. tel: 0741563267
arhg. dr. Tuţulescu Ion – sef secţie Istorie, nr. tel: 0784285026

 Informaţii preluate de pe pagina oficală de Facebook a
Muzeului Județean Aurelian Sacerdoţeanu Vâlcea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu