luni, 2 martie 2015

Sceptrul-măciucă de la Șard, exponatul lunii martie la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Piesă veche de 6000 de ani


Muzeul Național al Unirii Alba Iulia prezintă marţi, 3 martie, de la ora 11.00, exponatul lunii martie. Este vorba despre un sceptru-măciucă din piatră, donată de un localnic din Şard. Artefactul este prevăzut cu patru protuberanţe conice, care se fixa într-un mâner din lemn.

Este o piesă din colecţia de preistorie a Muzeului Naţional al Unirii aparţinând unei categorii extrem de rare în întreg spaţiul Europei sud-estice. Piesa a fost donată muzeului albaiulian în anul 1984 de un localnic din Şard (comuna Ighiu), din relatările acestuia ea fiind descoperită cu ocazia săpării unei fântâni în curtea casei sale.

Sceptrele-măciuci din piatră au fost utilizate mai ales în perioada eneolitică şi în epoca bronzului pe un spaţiu vast, din Orientul Apropiat până în Europa răsăriteană, cunoscând însă o evidentă concentrare în zonele nordice şi vestice ale bazinului Mării Negre.

Piesa de la Şard este la ora actuală cea mai vestică descoperire de acest gen din aria Europei continentale, ea având o vechime de circa 6000 de ani.


Sursa informaţiei: http://alba24.ro/marti-sceptrul-maciuca-de-la-sard-exponatul-lunii-martie-la-muzeul-national-al-unirii-din-alba-iulia-piesa-veche-de-6000-de-ani-393237.html.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu