miercuri, 4 martie 2015

Expoziţie de veşminte şi podoabe săseşti, din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal, la Muzeul Naţional Cotroceni


Sursa imagini: http://www.modernism.ro/wp-content/uploads/2015/03/invitatie-a.jpg

Muzeul Naţional Cotroceni în colaborare cu Muzeul Naţional Brukenthal, Sibiu organizează pe 5 martie 2015, de la ora 18.00, în Spaţiile Cantacuzine ale muzeului, vernisajul expoziţiei „Veşminte, podoabe săseşti şi reprezentările acestora în pictura vremii”, prilejuită de Ziua Internaţională a Femeii - 8 Martie.

Expoziţia face parte din cadrul proiectului „Axele culturale Brukenthal - Axa Sud-Est”, iniţiat de Muzeul Naţional Brukenthal, Sibiu, proiect în cadrul căruia Muzeul Naţional Cotroceni este partener.

„Veşminte, podoabe săseşti şi reprezentările acestora în pictura vremii” este o expoziţie de excepţie, obiectele de vestimentaţie, accesoriile, piesele de podoabă, tablourile expuse, ilustrând rafinamentul şi eleganţa costumului săsesc, ca un semn al dezvoltării economice la care ajunseseră saşii din Transilvania, acum mai bine de două secole.

Expoziţia cuprinde un număr de 100 de obiecte din secolele XVII - XIX, din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal: costume săseşti, accesorii vestimentare (plastroane, căciuli bărbăteşti, borten - cilindrul de catifea purtat de fete pe cap, scufii, pantofi, cizme, poşete, evantaie, umbreluţe), pungi pentru bani, punguţe pentru tutun, port-ţigarete, tabachere, carnete de bal, podoabe (casete pentru bijuterii, broşe, paftale şi paftale de piept sau Heftel din argint aurit şi argint, cingători, cercei, inele, brăţari, coliere, pandantive din argint aurit şi argint, cu pietre preţioase şi semipreţioase, nasturi şi copci din argint, ace de voal). Vestimentaţia patriciatului săsesc din secolele XVII - XIX, cu componentele sale proprii şi influenţele europene, cu podoabele elegante dezvăluie publicului o perspectivă inedită asupra esenţei civilizaţiei săseşti din Transilvania.

În expoziţie vor figura şi 20 de tablouri din Galeria de Artă Românească a Muzeului Naţional Brukenthal, care asigură legătura între costum, accesoriile vestimentare şi podoabe. Tablourile reprezintă portrete de epocă ale patriciatului săsesc, constituind un important capitol de artă transilvăneană, surprinzând evoluţia picturii laice din secolul al XVII-lea, până la începutul sec. al XIX-lea.

Expoziţia „Veşminte şi podoabe săseşti şi reprezentările acestora în pictura vremii” este o mărturie a faptului că „preluând şi adaptând elemente din vestimentaţia occidentală, valorificându-le pe cele proprii, populaţia săsească, şi-a creat de-a lungul timpului, prin veşminte şi podoabe, o adevărată lume, specifică şi caracteristică.”

Expoziţia este deschisă în perioada 6 martie - 10 mai 2015, şi poate fi vizitată de marţi până duminică, între orele 9.30-17.30, beneficiind şi de un elegant album, care va putea fi achiziţionat de la magazinul muzeului, deschis între orele 9.30-17.30

Sursa informaţiilor: http://www.evz.ro/expozitie-de-vesminte-si-podoabe-sasesti-din-colectia-muzeului-national-brukenthal-la-muzeul-national-cotroceni.html.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu