sâmbătă, 24 noiembrie 2018

Opinii: Despre un centenar ratat


Foto: Cosmin Szekely‎, Monumentul Unirii din Alba Iulia retușat cu spumă poliuretanică
Din punctul meu de vedere România a ratat acest Centenar. Cum? A investit mulți bani în lucruri nenecesare. 
Principalul exponent al acestei categorii este Monumentul Unirii de la Alba Iulia, care a costat 10 milioane de lei. Acest monument este lipsit de simț estetic și arată ca o nucă în perete. Executarea lui a fost fugară, unii nu credeau în finalizarea lui, și mai toți nu îi văd necesitatea. Atât de bine a fost executat acest monument încât a fost "retușat" cu spumă poliuretanică, de văzut imaginea de mai sus.

Un alt monument care ilustrează megalomania românească este Catedrala Mântuirii Neamului, acest colos a costat statul și primăriile capitalei 121 milioane de euro. Guvernul a contribuit cu peste 82 de milioane de euro. Primăria Capitalei cu mai bine de 18 milioane, tot euro. Sectoarele 1, 2 şi 5 cu peste 6 milioane de euro fiecare. Este necesară această catedrală?, unui spun da, alții nu. Din punctul meu de vedere catedrala se putea construi, dar nu din bani publici, mult mai necesari în alte sectoare: sănătate, infrastructură și patrimoniu/cultură.

Au mai fost aruncați degeaba bani pe multe proiecte care nu aduc un aport real culturii(festivaluri, maculatură etc.). Aceste proiecte au primit în total prin Comitetul Interministerial pentru Centenar, 50.055.165 lei.


Ce am fi putut face cu o parte din bani, să restaurăm monumente periclitate, să investim în muzee(multe din ele stau închise(Cluj-Napoca, București, Timișoara), altele nu au depozite propice conservării bunurilor culturale, altele nu au suficienți specialiști). Am putea și noi urma modelul Finlandei care construiește o mega bibliotecă(care este de fapt un centru cultural cu tot ce ar trebui să cuprindă acesta), costul estimativ al construcției din Helsinki este de 98 milioane euro.
Concluziile le poate trage fiecare!
#centenar #romania100 #albaiulia #cultura #patrimoniu #romania #romaniacentenar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu