sâmbătă, 17 noiembrie 2018

Furt de piese din aur de la muzeul de istorie, ținut la secret!






În această vară, din Muzeul de Arheologie din Mangalia au fost furate 6 piese din aur, în greutate de 10 grame. Conform IPJ Constanța, furtul nu s-a desfășurat prin efracție. Acest lucru duce la concluzia că furtul putea fi realizat de angajați ai instituției sau de către vizitatori. Aceștia din urmă ar fi putut sustrage acele piese în timp ce făceau un tur al muzeului. În astfel de situații, hoții sunt “specialiști” în domeniu și fură la comandă, căci este complicat să cauți cumpărător pentru piese de patrimoniu, ne-a declarat un arheolog.
Deși au trecut mai multe luni de la data comiterii furtului, toată această poveste a fost ținută sub tăcere, probabil din dorința de a nu arăta publicului cât de ușor este să furi dintr-un muzeu ziua în amiaza mare. De cealaltă parte, unul dintre angajații instituției ne-a spus că este sigur că un vizitator care, într-un moment de neatenție al colegei sau colegului care dădea bilete la intrare altor vizitatori, a sustras piesele din aur. „Suntem puțini angajați. O singură persoană trebuie să taie bilete la intrare și să supravegheze încăperile cu exponate. Este imposibil. Ne-au chemat pe toți la poliție să dăm declarații, ne-au supus detectorului de minciuni”, a mai declarat angajatul muzeului, care a dorit să își păstreze anonimatul.

De la același angajat am aflat că valoarea de inventar (pe hârtie) a bunurilor nu este foarte mare, deoarece inventarul nu a mai fost actualizat de multă vreme din lipsă de fonduri. Însă valoarea istorică a obiectelor este deosebită.

Muzeul nu mai este muzeu, ci secție în cadrul Direcției de cultură și sport a Primăriei Mangalia

Din luna decembrie a anului 2016, Muzeul de Arheologie din Mangalia a devenit o ramură a Direcției de Cultură și Sport din cadrul Primăriei Mangalia. Decizia a fost luată prin hotărâre de consiliu local, după ce același consiliu a decis în anul 2013 ca muzeul să devină secție a Complexului Cultural Callatis.
Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia este o instituţie publică de cultură aflată în serviciul societăţii, care colecţionează, conservă, cercetează, restaurează, comunică şi expune, în scopul cunoaşterii, educării şi recreării, mărturii materiale şi spirituale ale existenţei şi evoluţiei comunităţilor umane din zona Mangaliei, din perioadele: neolitică, greacă, romană şi romano-bizantină.
Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia pune la dispoziţia publicului vizitator o variată ofertă culturală, începând cu exponatele aflate în expoziţia muzeului şi terminând cu monumentele arheologice aflate în zona municipiului Mangalia.
Astfel, în expoziţia de bază a muzeului, publicul vizitator poate remarca numeroase fragmente arhitectonice (coloane, capiteluri, arhitrave, frize cu metope, cornişe cu bucranii etc), vase ceramice (amfore, hidrii, kantharos, lekythos), opaiţe, apeducte, statuete de tip Tanagra, vase din sticlă, stele funerare, inscripţii, reprezentări ale unor divinităţi, podoabe, bijuterii, monede, obiecte din metal etc.
Intrând în muzeu, vizitatorii mai pot vedea vestitul mormânt cu papirus datând din secolul IV î.Chr., cercetat în anul 1959, restaurat şi conservat în cadrul expoziţiei de bază a muzeului. Mormântul fusese acoperit cu trei lespezi de piatră, iar în interiorul său a fost descoperit un papirus scris în limba greacă. Papirusul reprezintă cel mai vechi document din ţara noastră. Mormântul era înconjurat de un ring de piatră care se poate observa şi astăzi.
Tot în cadrul expoziţiei de bază a muzeului sunt conservate alte două morminte datând din aceeaşi perioadă, este prezentarea de pe siteul instituției.



Sursa informațiilor Dezvăluiri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu