sâmbătă, 2 noiembrie 2024

#Conferință la Muzeul George Severeanu | Joi, 7 noiembrie, ora 17.30 | „Confruntarea regilor și ascensiunea geților. Morminte aristocratice și tezaure în Tracia de nord-est, secolele IV-III a. Chr.”

 


#Conferință la Muzeul George Severeanu | Joi, 7 noiembrie, ora 17.30 | „Confruntarea regilor și ascensiunea geților. Morminte aristocratice și tezaure în Tracia de nord-est, secolele IV-III a. Chr.


Muzeul Municipiului București vă invită joi, 7 noiembrie, ora 17.30, la Conferința „Confruntarea regilor și ascensiunea geților. Morminte aristocratice și tezaure în Tracia de nord-est, secolele IV-III a. Chr.”, care va fi susținută la Muzeul George Severeanu (Str. Henri Coandă, nr. 26) de dr. Maria-Magdalena Ștefan, arheolog.
Coordonatorul seriei de conferințe: prof. dr. Ioan Carol Opriș.
Preț bilet: 10 lei.
DESPRE CONFERINȚĂ
Expansiunea regatului Macedoniei sub Filip al II-lea și Alexandru cel Mare a dus la o reconfigurare profundă a balanței puterii în Grecia și Peninsula Balcanică deopotrivă. Din acest moment, la mijlocul secolului al IV-lea a. Chr., macedonenii devin factorul militar dominant și la nord-est de Balcani, spațiu în care vor căuta, timp de un secol, alianțe cu regii locali susținându-și astfel controlul asupra orașelor grecești din vestul Mării Negre.
Presiunea exercitată de macedoneni în Tracia a amplificat totodată formarea de legături și între diversele formațiuni de autoritate locale ceea ce a favorizat circulația bunurilor de prestigiu, dar a condus și la procese de centralizare a puterii. În acest context se construiesc unele dintre cele mai bogate morminte antice ale acestui spațiu și se acumulează cantități importante de metale prețioase.
Discuția va gravita în jurul modului în care antichități spectaculoase precum cele de la Agighiol, Sveștari ori Callatis ne ajută să înțelegem de ce participarea aristocraților din Tracia de Nord Est în rețele de putere de anvergură supraregională a dinamizat accesul la resurse și uniformizarea modelelor de exprimare socială ori religioasă a unor indivizi cu origini etnice diverse.
DESPRE CONFERENȚIAR
Maria-Magdalena Ștefan este arheolog specializat în a doua Epocă a Fierului, preocupată în special de modul în care lumea nord-tracică a interacționat cu civilizațiile antichității clasice. A participat la săpături pe numeroase șantiere din țară și străinătate, în ultimii ani coordonând cercetările în sectorul Muzeului Național de Istorie a României în necropola tumulară de la Callatis. A obținut titlul de doctor în istorie la Universitatea București cu o lucrare ce tratează mormintele tumulare la Dunărea de Jos din secolele V-III a.Chr. și a derulat un proiect postdoctoral la Institutul de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca dedicat centrelor de putere dacice din estul Transilvaniei, secolele II a.Chr. – I p.Chr.


Event: https://fb.me/e/2AzRyFOQk

 

Sursa informațiilor Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu