luni, 11 noiembrie 2024

„Șewre cu kîse” (tătari)

 

Exponatul săptămânii – „Șewre cu kîse” (tătari)


Broderiile casnice reprezintă în comunitatea musulmană dobrogeană o adevărată artă a acului, care demonstrează asimilarea în mediul rural a tehnicilor și repertoriilor ornamentale specifice broderiei urbane orientale.
Batista de tip „șewre” se încadrează în recuzita darurilor de nuntă la tătarii dobrogeni, simbolizând acordul fetei pentru căsătorie. Aceasta face parte din ansamblul de nouă daruri denumit „tokîz”, oferit cavalerilor de onoare și mirelui, dar și din zestrea miresei dedicată împodobirii camerei nupțiale.
Batista este brodată pe gherghef, pe pânză fină denumită „kawîrsîn”, care era importată din Turcia. În cele patru colțuri sunt repartizate motive florale dispuse în buchet, brodate cu bumbac albastru și fir metalic argintiu. Pe margini și asociate ornamentelor florale sunt prevăzute inscripții caligrafiate în limba arabă de tipul „Mașallah” („Allah să ocrotească!”).
În centrul piesei este aplicată o punguță („kîse”) pentru ceas sau bani în formă de inimă. Aceasta este brodată în relief cu fir metalic pe catifea și conturată cu o dantelă fină realizată cu acul din fir metalic.
Piesa lucrată în primul sfert al secolului al XX-lea a fost achiziționată în anul 1977 din localitatea Topraisar, județul Constanța și este clasată în categoria juridică FOND, prin Ordinul nr. 2250/04.05.2012, poziția 46, emis de Ministrul Culturii.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Artă Populară Constanța.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu