Un mic fragment dintr-o diplomă militară de bronz antic a fost descoperit în orașul vechi Deultum din sud-estul Bulgariei. Diploma a fost un document formal roman emis unui soldat dintr-o unitate auxiliară după ce a împlinit 25 de ani de serviciu militar. Acesta a fost lăsat la vatră din armată și a primit cetățenie romană.
Orice soții sau copii pe care i-a avut pe parcurs, în ciuda interdicției soldaților de a se căsători, ar primi cetățenia prin intermediul aceleiași diplome. Documentul a fost gravat pe două tablete de bronz unite de o balamală (etimologia cuvântului diplomă, de la grecescul „diploō", însemnând să plieze în două).
Fragmentul descoperit la Deultum este foarte mic, măsurând doar 4 x 4 cm, dar ne permite să dezvăluim multe despre documentul din care făcea parte. Diploma conținea o copie a unui decret a împăratului roman Hadrian, emis pe 17 iulie 122 d. Hr., pentru eliberarea onorifică la vatră a soldaților din trupele auxiliare din provincia romană Dacia Inferior, situată în partea centrală a sudului României de azi, adică estul Olteniei (în principal valea Oltului) și probabil coltul de sud-est al Transilvaniei.
Deultum a fost fondat în jurul anilor 70 d.Hr, ca o așezare pentru veteranii Legio VIII Augusta, într-o locație semnificativă din punct de vedere strategic pe râul Sredetska, cu acces direct la Golful Burgas și la Marea Neagră. A fost prima colonie romană stabilită în ceea ce este acum Bulgaria. Una dintre cele mai vechi legiuni din Roma, Legio VIII a servit în Galia, la Pharsalus și Egipt, sub Julius Cezar. A fost reconstituită de moștenitorul său Augustus. În anul 46 a suprimat revolta anti-romană din Tracia și a fondat tabăra militară la Novae la aproximativ 150 de mile nord-vest de Deultum.
Orașul Deultum a crescut și a prosperat, atingând apogeul său de teritoriu și populație la sfârșitul secolului II - începutul secolului al III-lea. Avea băi publice mari, era un oraș bine organizat, cu canalizări excelente, numeroase temple dedicate zeităților greco-romane și zeilor locali și avea dreptul să bată monede. Cel puțin doi împărați au vizitat personal acest oraș.
Fragmentul recent descoperit dezvăluie pentru prima dată că și după o jumătate de secol de la fondarea coloniei, împărații romani au continuat să stabilească legal veterani în Deultum pentru a susține prezența și identitatea romană într-un oraș înconjurat de populație non-romană.
Sursa informațiilor Harta Comorii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu