marți, 9 mai 2017

INAUGURARE LAPIDARIUM



INAUGURARE LAPIDARIUM

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, vă invită miercuri 10 mai 2017, începând cu ora 18.00 la inaugurarea unei noi secții muzeale – LAPIDARIUM, în str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2.

Cu acest prilej, vor fi vernisate expozițiile: „Arheologie – Lapidarium”, „Aurul și argintul antic al României” și „Civilizaţia tradiţională din sudul Moldovei”.

Expoziţia de bază Arheologie – Lapidarium cuprinde bunuri culturale reprezentative din patrimoniul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galați, descoperite în ultimii 50 de ani în judeţul Galaţi.
"Excursul expoziţional începe cu artefacte din paleolitic şi neolitic (perioada preistorică) descoperite în siturile Bereşti, Ţepu, Puricani, Negrileşti. Epoca metalelor este reprezentată de interesantele descoperiri făcute în anii '60-'70 în siturile de la Suceveni, Cavadineşti, Poiana. Prezenţa dacilor şi romanilor pe teritoriul județului Galați este reliefată în cadrul expoziţiei prin artefactele descoperite în cetatea de la Piroboridava (Poiana) precum și în așezarea şi castrul roman de la Tirighina Bărboşi. De asemenea, pot fi admirate exponate inedite descoperite în siturile de epoca post-romană de la Lunca (judeţul Galaţi), Enisala, Garvăn (judeţul Tulcea). Expoziţia cuprinde şi o zonă de Lapidarium în care sunt expuse sarcofage, stele funerare, fragmente de coloane din construcţii, altare votive descoperite în judeţele Galaţi şi Tulcea." (muzeograf Costel Ilie)

"Prin organizarea expoziţiei permanente Civilizaţia tradiţională din sudul Moldovei, ne propunem redarea unei imagini cât mai autentice a culturii şi tradiţiei populare româneşti, valorificând ştiinţific şi expoziţional bunurile culturale cu caracter etnografic, deţinute de muzeul nostru. Prin recompunerea unor modele culturale, specifice satului de odinioară, se doreşte sensibilizarea publicului vizitator, în vederea păstrării şi conservării, în forme cât mai nealterate, a moştenirii materiale şi spirituale tradiţionale." (muzeograf Ionela Daniela Antohe)


Sursa informaţiilor Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu