luni, 8 mai 2017

Icoane împărătești (Sfinții Împărați Constantin și Elena, dimensiuni 43,5/25, 4cm, pictură tempera pe lemn, și Sfânta Cuvioasă Paraschiva, dimensiuni 38,5/30, 5cm, pictură în ulei pe lemn





Exponatul lunii mai, la Secția de Etnografie, a Muzeului Olteniei – “Icoane împărătești (Sfinții Împărați Constantin și Elena, dimensiuni 43,5/25, 4cm, pictură tempera pe lemn, și Sfânta Cuvioasă Paraschiva, dimensiuni 38,5/30, 5cm, pictură în ulei pe lemn.
Ambele piese reprezintă icoane împărătești, din fondul vechi al secției Etnografie, cunoscut sub numele de fondul Vicenz,icoane restaurate și reintegrate în circuitul pieselor expozabile.
Icoanele sunt lucrate în tehnica tempera în ulei și tempera pe lemn, având reprezentate scene biblice consacrate ale Sfintei Cuvioase Paraschiva, respectiv ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, icoane incluse dealtfel și în catalogul de colecție ,,Sacru și religios în colecțiile Muzeului Olteniei,, realizat de d-l prof.dr. Ion Bălosu,catalog ce consacră și reiterează importanța icoanei în viața și spiritualitatea românească.
Sfânta Cuvioasă Paraschiva, protectoarea păsărilor,,călătorilor,dăruiește frumusețea fetelor care o ascultau și nu numai este reprezentată cu o coroană pe cap, în registrul superior și un rotulus în mâna stângă, într-un chenar dreptunghiular,cu intervenții minore restauratoare în registrul central.
Sfinții Împărați Constantin și Elena, reprezentați de o parte și de alta a Sfintei Cruci, ocrotitorii creștinismului, apar în ipostaza triumfală de apostoli ai cetății.
Icoanele vor surprinde prin sobrietatea stilului și acuratețea exprimării artistice. Ele vor fi expuse timp de o lună la Casa Băniei, reiterând importanța și vigoarea colecțiilor de sacramente și artefacte religioase.
Muzeograf,
Adrian Irinel Cănureci


Sursa informaţiilor Muzeul Olteniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu