marți, 9 mai 2017

Brachypelma albopilosum Valerio, 1980 - Tarantula creață



Exponatul săptămânii la Muzeul Antipa:

Brachypelma albopilosum Valerio, 1980 - Tarantula creață

Brachypelma albopilosum este răspândită în America Centrală, din Honduras până în Costa Rica, și poate fi întânită în zone cu arbuști tropicali, la baza copacilor de dimensiuni mari, în apropierea râurilor sau în pâlcuri de pădure tropicală.
Vânează insecte și vertebrate mici. O zonă din capătul fiecărui picior este sensibilă la mirosuri, gusturi și vibrații, fiind folosită pentru detectarea prăzii. Își apucă prada cu pedipalpii și apoi injectează veninul prin doi colți. Veninul are un scop dublu, pe de-o parte paralizează prada și pe de altă parte începe procesul de digestie.
Veninul acestei tarantule are efecte slabe asupra omului, însă mușcătura poate fi dureroasă din cauza dimensiunii colților. Are și perișori urticanți cu efecte inflamatorii asupra mucoaselor și pielii mamiferelor, dar în captivitate se folosește rareori de acest mecanism de apărare. Indivizii aparţinând acestei specii nu sunt foarte agresivi, fiind preferaţi ca "animale de companie".
Este o specie descrisă în 1980, dar este foarte posibil ca sub acest nume să se ascundă mai multe specii similare de tarantule, multe exemplare fiind capturate cu scopul reproducerii lor în captivitate, fără să fi fost înainte studiate de cercetători.

Tarantula creață din Honduras poate fi admirată în cadrul expoziției temporare „#Venin - frumuseți de neatins” de la Muzeul Antipa!

Foto: Brachypelma albopilosum Valerio, 1980 - Copyright © Sarefo, sub licență CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)


Sursa informaţiilor Muzeul Antipa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu