marți, 10 ianuarie 2017

Deportarea în URSS şi urmările ei



În cadrul evenimentelor dedicate istoriei culturilor române și germane de pe teritoriul României, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” organizează joi 26 ianuarie 2017, ora 18,30 conferința dezbatere „Deportarea în URSS și urmările ei” dedicată prezentării volumului „Deportarea în URSS”,autor Erwin Josef Țigla și filmului „La marginea tăcerii”, realizator Cristian Amza.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Forumul Democrat al Germanilor din România - Regiunea Extracarpatică, cu Forumul Democrat al Germanilor din București și Forumul Democrat al Germanilor din Reșița.
Va fi vernisată și o expoziție de fotografii aparținând FDG Reșița.
Participă:
Erwin Josef Țigla, președintele FDGReșița
Dr. Klaus Fabritius, președintele FDGR - Regiunea Extracarpatică
Christiane Cosmatu, subsecretar de stat Departamentul pentru Relații Interetnice, Guvernul României
Cristian Amza, realizator TVR
Ilustrația muzicală: Ana Bădică și Marius Boldea, pian
Coordonatorul proiectului: Aurora Fabritius
"După deportarea în Uniunea Sovietică din 1945 comunitățile germane din România nu s-au mai regăsit pe sine, iar impactul cu regimul comunist a fost unul extrem de puternic, afectându-i pe majoritatea membrilor acestora. Măsurile punitive care au urmat (exproprieri, naţionalizări, limitări de drepturi), la care se adaugă transformările socio-economice din deceniile următoare (industrializarea, urbanizarea) dar și politicile de deznaționalizare, au dus la ruperea legăturilor care înainte țineau comunitățile unite. S-a creat astfel un context care a determinat o creștere masivă a dorinței de emigrare, având ca și consecință directă una dintre cele mai ample mișcări de populație în timp de pace din secolul XX." (Dr. Cosmin Budeancă)
„Pe lângă suferinţele individuale – pe care nicio istorie şi niciun istoric nu vor avea vreodată suficientă capacitate să le redea; ele fiind mai degrabă obiectul predilect de expresie a literaturii, întrucât numai talentul literar poate surprinde suficient de bine durerea –, există evenimente care pot fi calificate drept cezuri/rupturi istorice. Este cazul cataclismelor politice sau naturale. Un statut aparte îl au traumele colective ce afectează anumite comunităţi.
Măsurile la care sunt supuse grupuri de oameni pe criterii etnice, rasiale, sociale sau pur şi simplu geografice au fost din păcate tipice istoriei secolului al XX-lea, continuând în unele cazuri chiar până astăzi.” (Dr. Alexandru Murad Mironov)


Sursa informaţiilor aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu