miercuri, 6 aprilie 2016

Tezaurul de la Sânnicolau Mare



Tezaurul de la Sânnicolau Mare compus din 23 de obiecte din aur, în greutate totală de peste 10 kilograme, provenind din perioada medievală timpurie poate fi admirată la Muzeul „Ferenc Mora” din Seghedin, Ungaria. Este vorba de expozitia cu replici din secolul XX Tezaure, Secrete, Aur deschisă la începutul lunii martie – anunță ziarul online TemesvariHirek.ro.

Comoara găsită în județul Timiș este considerat unul dintre cele mai importante tezaure de la începutul evului mediu european. După descoperire şi după recuperarea sa de către autorităţile maghiare conduse de celebrul Antal Janos Boraros, tezaurul a fost inclus în colecţia Curţii Imperiale austriece, în prezent aparține de Kunsthistorisches Museum din Viena.

După cum se știe, în anul 1799 un etnic sârb din Nagyszentmiklós (azi Sânnicolau Mare) a găsit în curtea casei tezaurul. Din cauză că nu au anunțat autoritățile despre descoperire, nu au mai primit recompensă, astfel că Ikonia, soția lui Nera Vuin s-a dus până la Viena pentru a cere banii cuveniți. Austriecii abia atunci au aflat: comoara recuperată de la diferiți colecționari din Pesta era defapt mult mai vastă, dar familia sânmicloșeană a topit cercei și alte bucăți de aur pentru a confecționa bijuterii după propriul gust. Din păcate, printre obiectele topite s-a numărat și o cruciuliță care era foarte importantă din punct de vedere arheologic: specialiștii puteau identifica cu exactitate unde și când au fost manufacturate obiectele.

Expoziția se poate vizita până pe 3 iulie 2016.


Sursa informaţiilor Live Timisoara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu