luni, 4 noiembrie 2024

Grecii de peste mări. Vase cu figuri roșii din Etruria și Magna Grecia

 


Vizitatorii expoziției „Grecii de peste mări. Vase cu figuri roșii din Etruria și Magna Grecia”, deschisă în perioada 31 octombrie 2024 – 18 mai 2025, la Palatul Culturii din Iași, vor avea ocazia să admire o piesă cu valoare istorică excepțională: coiful corintic din bronz.
Descoperit întâmplător în 2014 în albia râului Siret, pe raza comunei „Alexandru Ioan Cuza”, județul Iași, și recuperat de Inspectoratul Județean de Poliție Neamț în anul 2021, când a intrat în custodia Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, coiful de tip corintic poate fi datat în prima jumătate a secolului V a. Chr.
„Este o piesă unicat în România, care se află în colecția Muzeului de Istorie a Moldovei și pe care vă invităm să o admirați, alături de o impresionantă selecție de ceramică grecească din colecțiile muzeelor partenere în acest proiect”, precizează Andrei Apreotesei, manager al Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.
Expoziția „Grecii de peste mări. Vase cu figuri roșii din Etruria și Magna Grecia” este organizată de Muzeul de Istorie a Moldovei, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca; Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, București; Muzeul Municipiului București; Muzeul Național de Istorie a României, București; Muzeul Țării Crișurilor, Oradea; Muzeul Olteniei Craiova și Muzeul Județean Argeș, Pitești.
Vernisajul a avut loc joi, 31 octombrie 2024, de la ora 17.00, momentul marcând, totodată, inaugurarea Sălii „Orest Tafrali”, în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei.


Detalii, pe site (link)

 

Sursa informațiilor Palatul Culturii din Iași - Complexul Muzeal Național „Moldova".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu