marți, 11 septembrie 2018
Buceros rhinoceros Linnaeus, 1758 – Pasărea rinocer
Exponatul săptămânii la Muzeul Antipa:
Buceros rhinoceros Linnaeus, 1758 – Pasărea rinocer
Specia este răspândită în pădurile din sud-estul Asiei, zona tropicală a Peninsulei Malacca, Singapore, Sumatra, Java şi Borneo.
Păsările rinocer sau „calao” sunt caracterizate prin ciocurile lor enorme şi aparent robuste, cu forme variate şi cu excrescenţe fanteziste. Deşi par greoaie, aceste ciocuri sunt foarte uşoare, datorită structurii spongioase, cu spaţii multe pline cu aer.
Femelele cuibăresc în scorburi mari, unde depun 1-4 ouă, pe care le clocesc timp de 30-50 de zile. Masculul închide cu lut intrarea în scorbură, zidind femela în interior, dar lasă un orificiu mic prin care o hrănește câtă vreme aceasta stă pe cuibar. După ieşirea puilor din ouă, femela sparge zidul de la intrare, iese din cuib şi ajută masculul la hrănirea puilor. Sunt omnivore, se hrănesc cu fructe, insecte, larve de insecte şi alte animale mici. Pentru statul Malaezian Sarawak sunt păsări simbol.
Pe Lista Roșie IUCN, pasărea rinocer este încadrată la categoria „aproape ameninţată” (NT), efectivele populaţiilor fiind în descreştere continuă!
Foto: Arhiva MNINGA
Sursa informațiilor Muzeul ANTIPA.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu