Conferinţa ştiinţifică internaţională Cronologia celei de a doua epoci a fierului şi a perioadei romane timpurii în Europa Centrală şi de Sud-Est: probleme şi perspective
Chişinău, 8-9 noiembrie 2018
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, în colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova şi Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă", cu suportul Fundaţiei Alexander von Humboldt, organizează conferinţa ştiinţifică internaţională (Humboldt-Kolleg) Cronologia celei de a doua epoci a fierului şi a perioadei romane timpurii în Europa Centrală şi de Sud-Est: probleme şi perspective.
Manifestarea se va desfăşura în perioada 8-9 noiembrie 2018 la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei şi la Universitatea de Stat din Moldova.
La conferinţă vor participa bursieri ai Fundaţiei Alexander von Humboldt, precum şi alţi cercetători, specialişti în domeniu, din Germania, Polonia, România, Ucraina, Rusia, Republica Moldova etc.
Subiectul selectat pentru discuţii va aborda una dintre multiplele, dar foarte importantele faţete ale istoriei Barbaricum-ului european în perioada de maturizare şi înflorire a civilizaţiei greco-romane. Rămasă în afara parametrilor ce definesc antichitatea clasică, o bună parte a continentului european, deşi s-a aflat, într-un fel sau altul, în orbita impulsurilor care veneau din lumea civilizaţiei greco-romane, a avut totuşi propriile căi de dezvoltare. Complicatele procese din perioada Latène-ului şi epoca romană timpurie, determinate de multiple mobilităţi umane atât în interiorul acestei lumi, cât şi prin importante intercalări ale Barbaricum-ului cu lumea greco-romană, a cunoscut interferenţe culturale a căror percepere este în strictă dependenţă de stabilirea exactă a reperelor cronologice. Nu întâmplător, acestui aspect i s-a acordat atenţie centrală pe parcursul întregii perioade de studiere a subiectului. Dincolo de eforturile imense ce au fost depuse de-a lungul timpului, soldate cu importante rezultate, multe mai sunt problemele ce abia îşi aşteaptă soluţiile pe care arheologii le privesc cu mult optimism. În acest sens, optimismul cercetătorilor vine să fie justificat atât de diversificarea metodelor aplicate în ştiinţa de ultimă oră (în fond, bazate pe evoluţia efervescentă a tehnologiilor), cât şi de caracterul interdisciplinar al studiilor moderne. O actualizare şi o sistematizare a rezultatelor obţinute în ultimii ani, racordate la cele anterioare, sunt de natură să ofere o radiografie de calitate a situaţiei din domeniu, definind problemele de moment, dar şi proiectând soluţii de perspectivă.
În acest fel, conferinţa planificată în cadrul Humboldt-Kolleg, reprezintă o excelentă oportunitate pentru o nouă rundă de discuţii a cercetătorilor dedicaţi studierii arheologiei Barbaricum-ului în epoca Latène şi a celei romane timpurii.
Pentru mai multe informaţii: https://www.nationalmuseum.md/ro/humboldt_kolleg/
Sursa informațiilor Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu