sâmbătă, 3 martie 2018
EXPONATUL LUNII MARTIE 2018: AMONIŢII
EXPONATUL LUNII MARTIE 2018
AMONIT - colecția Paleontologie și Minerale a Secției de Științele Naturii-MNB
Fosila a fost colectată în anul 1949 în Regiunea Timișoara, Raionul Orșova, zona Svinița, din actuala rezervație paleontologică Svința și este de vârstă Jurasic medie (Bajocian-Bathoniană).
Rezervația Naturală “Locul fosilifer Svinița” reprezintă una dintre cele mai faimoase rezervații paleontologice din Europa, cu o faună jurasică medie diversă și foarte bine conservată. Calcarele feruginoase roșii, foarte bogate cu cefalopode fosile se găsesc în faciesul stratelor de Klauss și aflorează pe o lungime de 5 km, conținând peste 60 de specii de amoniți, belemniți, brachiopode, bivalve.
Amoniții (Phylum Mollusca, Clasa Cephalopoda, Ordinul Ammonitina) erau moluște nectonice care au trăit în mări și oceane în timpul Mesozoicului, dispărând la sfârșitul Cretacicului, odată cu dinosaurii. Rudele lor cele mai apropiate sunt nautiloideele, cum este cazul lui Nautilus pompilius, o fosilă vie. Se conservă în stare fosilă cochilia, operculul și rincolitele (piesele bucale). Cochilia prezintă septe caracteristice inserate de-a lungul așa numitei linii lobare, vizibilă pe suprafața exemplarului expus. Amoniții reprezintă fosile caracteristice importante pentru întregul Mesozoic, furnizând baza biostratigrafică pentru datarea și corelarea sedimentelor marine și oceanice.
Numele de amonit provine de la forma cochiliei lor asemănătoare cu coarnele spiralate de berbec, asociate zeului egiptean Ammon.
Sursa informaţiilor MNB.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu