marți, 19 ianuarie 2016

Moara de apă dispărută din Valea Lungă (jud. Alba)

Pentru prima dată am discutat pe scurt acest subiect în articolul Valea Lungă în Cartarea Iosefină.

În monografia comunei Valea Lungă (jud. Alba) ni se spune despre moara de apă: "Cea mai veche moară cunoscută cetățenilor este moara de apă fostă proprietate a confesiunii luterane și amplasată pe malul Târnavei Mari, în imediata apropiere a târgului. Moara a funcționat până în anul 1910, când Târnava croindu-și o altă albie a lăsat moara fără apă (ultimul "molomeşter" al acesteia a fost Froinius Iohane). Biserica vinde prin 1910-1911 moara unuia Raţiu care încearcă să o pună în mișcare cu un motor, dar dar nereușind renunță." Sursa: Teodor Comăniciu, Valea Lungă străveche vatră românească, Alba Iulia, Editura Altip, 2006, p. 22-23.

Am fost informat că moara se afla pe actuala stradă Tudor Vladimirescu, era construită din piatră - temeliile (gresie locală adusă de pe dealurile din apropiere, același material din care este construită fortificația bisericii luterane din sat), iar restul era construit din cărămidă. În anii '60 se locuia în clădirea fostei mori de apă, roata care punea mecanismul acesteia în mișcare nu mai exista.

Mai jos voi prezenta trei ridicări topografice în care este reprezentată moara de apă(acestea sunt indicate printr-un cerc roșu):







Mai jos imagini satelitare în care se observă şi este indicat prin săgeți vechiul curs al Târnavei Mari:



 Sursa: Google Earth

Mai jos vechiul curs al Târnavei Mari(indicat prin săgeți), precum și locația aproximativă a morii de apă (indicată printr-un cerc roșu):


Sursa: Google Earth

Moara de apă din Valea Lungă (jud. Alba) putea avea unul dintre cele două mecanisme(de utilizare a forței apei) reprezentate în imaginile de mai jos:







Mai jos două mori de apă:




Şi moara de apă din Valea Lungă (jud. Alba) ar fi putut avea o înfățișare asemănătoare cu cele două de mai sus.

Dacă o să mai descopăr informații despre moara de apă din Valea Lungă (jud. Alba) am să completez acest articol!

© Gligor Adrian Borza, Pentru reproducerea acestui material este nevoie de acordul scris al autorului. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu