marți, 12 ianuarie 2016

Berman - povestea redescoperirii unui fotograf interbelic (proiecție film documentar + discuții)




Arhiva de Imagine MȚR (Arhiva de Imagine a Muzeului Național al Ţăranului Român) vă invită să aflaţi povestea redescoperirii unui mare fotograf interbelic, Iosif Berman.

Duminică, 17 ianuarie, de ziua lui de naştere, vă aşteptăm la ora 18, la Clubul Ţăranului, să vedem împreună filmul documentar realizat de Alexandru Solomon, "Omul cu o mie de ochi” (2001).
Povestim, apoi, cu Ioana Popescu, Zoltán Rostás, Florentina Ţone și cu alți invitați despre forţa imaginilor şi memoria schimbătoare a unui fotograf remarcabil.
INTRAREA ESTE LIBERĂ.

--- #Berman, vânătorul de nori ---
Iosif Berman (17 ianuarie 1892 - 17 septembie 1941) a fotografiat Revoluţia Bolşevică, Constantinopolul în anii 1920, puşcăriaşii de la Ocnele Mari în anii 1930, copilăria regelui Mihai, efervescentul Bucureşti interbelic, precum și oraşele şi satele mici ale României Mari.

Dimitrie Gusti scria despre el că este "coautor al imaginii satului şi ţăranului român”. A murit "de inimă rea” în 1941 când, din cauza originii sale evreieşti, i s-a interzis să mai fotografieze.

Confiscate de statul naţional-legionar, clişeele pe sticlă ale lui Berman au supravieţuit fiind transferate, după război, de la Ministerul Propagandei la Muzeul de Istorie a Partidului Comunist. Nimeni nu le-a mai privit timp de jumătate de secol, iar întâmplarea a făcut ca extraordinarele imagini să fie redescoperite de cercetătorii Muzeului Ţăranului Român instalaţi pe bulevardul Kiseleff, în fosta clădire a Muzeului Partidului. Le-au păstrat şi le-au expus, fără să le cunoască autorul, cuceriţi de forţa imaginilor.

Expoziţiile, albumele, filmul documentar dedicate lui Berman sunt finalul fericit al unei poveşti despre uitare şi redescoperire, poveste ale cărei multiple fire le vom depăna împreună cu invitaţii noştri de duminică seara: prof. univ. dr. Zoltán Rostás - sociolog și coordonator al platformei Cooperativa Gusti (www.cooperativag.ro
), Ioana Popescu - etnolog şi creator al Arhivei de Imagine a MŢR, Florentina Ţone - sociolog şi editor coordonator al revistei Historia, urmând a fi confirmați și alți invitați. (Revenim cu detalii.)

Arhiva de Imagine MȚR este principala componentă a Arhivei Etnologice a MȚR. Arhivă documentară de specialitate dedicată deopotrivă cercetătorilor și publicului larg, aceasta reunește imagini vechi (începând cu secolul al XIX-lea) și imagini noi: #FOTO – clișee pozitive și negative pe sticlă, negative și diapozitive pe film, contacte și printuri originale – și, respectiv,#VIDEO – filme pe peliculă și VHS. Colecțiile cuprind și materiale foto-video digitale.

„Berman, vânătorul de nori. Povestea redescoperirii unui fotograf interbelic” marchează 124 de ani de la nașterea fotografului. Evenimentul este parte din demersul pe termen lung al Arhivei de Imagine #MȚR de digitalizare, promovare și deschidere către public a fondurilor de imagine deținute de către Muzeul Național al Țăranului Român.

Mulțumim Fundației Arte Vizuale pentru amabilitatea de a pune la dispoziție documentarul „Omul cu o mie de ochi” și prietenilor de la Clubul Taranuluipentru găzduire.

www.FB.com/ArhivaDeImagine
www.muzeultaranuluiroman.ro




Pentru cei intrigaţi de imaginea evenimentului, iată câteva explicaţii.

Fişa-contact a clişeului pe sticlă B6293 se afla în arhiva Muzeului Partidului Comunist în 1990, la data preluării clădirii de către Muzeul Ţăranului Român.

Informaţiile minimale, şi parţial incorecte, de pe fişa-contact a acestei fotografii stau mărturie pentru istoria zbuciumată a întregii colecţii de clişee pe sticlă realizate de Iosif Berman. Clişeele au fost confiscate (şi nu achiziţionate, cum precizează fişa) de guvernarea naţional-legionară în 1940 şi preluate ulterior, nu ştim exact când, de Muzeul Partidului, înfiinţat în 1948.
 

Sursa informaţiilor aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu