marți, 8 decembrie 2015

200 de denari imperiali romani din argint, descoperiți la Ruginoasa, județul Neamț - Imagini



Astăzi, 07 decembrie 2015, la sediul Direcției pentru Cultură Neamț a fost predat un tezaur compus din 200 denari imperiali romani din argint. Bunurile au fost descoperite întâmplător în data de 5 decembrie 2015 de domnul Marius Irimia, pe raza comunei Ruginoasa din județul Neamț.
Conform prevederilor cuprinse în art. 10 din OG 43/2000 privind protejarea patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național, predarea a avut loc în termen de 72 de ore Direcției Județene pentru Cultură Neamț. Zilele următoare, bunurile vor fi transmise Complexului Muzeal Județean Neamț pentru curățare, cercetare, expertizare și valorificare în spațiile expoziționale.
„Având în vedere și descoperirile anterioare din acea zonă, care oferă indiciile existenței unui sit, se impune cercetarea arheologică și înregistrarea în Repertoriul Arheologic Național”, a declarat Rocsana Josanu, directorul Direcției pentru Cultură Neamț.
Inginerul silvic Marius Irimia nu este este la prima lui descoperire. Printre comorile revelate de Marius Irimia amintim de cea din comuna Dragomirești( 92 de denari imperiali și un vas ceramic de tezaurizare) și de tezaurul de la Tazlău (200 de denari din argint din vremea împăraţilor Hadrian, Domitian şi Marcus Aurelius).


Sursa informaţiilor: http://www.ziarpiatraneamt.ro/200-denari-imperiali-romani-din-argint-descoperiti-la-ruginoasa-judetul-neamt

Mai jos imagini cu tezaurul roman 










































Sursa imaginilor de mai sus aici.
































Sursa imaginilor de mai sus aici.

Aceeași persoană a mai descoperit un tezaur format din 92 de denari imperiali romani în Dragomireşti, jud. Neamţ.




Arheologul amator Marius Irimia, autorizat în folosirea detectorului de metale, a realizat o nouă descoperire de importanță majoră pentru patrimoniul cultural național mobil. Este vorba de 92 de denari imperiali și un vas ceramic de tezaurizare.

Conform doamnei director al Direcției Județene pentru Cultură Neamț, Rocsana Josanu, există toate șansele ca această descoperire să fie clasată la nivel de tezaur. Cei 92 de denari imperiali din argint sunt din perioada retragerii romane din Dacia (secolul al III-lea).

Conform legii, descoperirea a fost predată de autor Direcției Județene pentru Cultură Neamț în termen de 72 de ore de la identificare. Punctul descoperirii din comuna Dragomirești poartă numele de ”Chiciura”.

Marius Irimia este și autorul descoperirii tezaurului de la Tazlău, constând în peste 200 de dinari din argint din vremea împăraţilor Hadrian, Domitian şi Marcus Aurelius. Primele 10 monede descoperite le-a predat Complexului Muzeal Judeţean Neamţ, dar restul tezaurului a fost dus la Bucureşti, la Muzeul Naţional de Istorie.

Monedele descoperite la Dragomirești vor fi trimise spre restaurare și predate Complexului Muzeal Județean Neamț unde vor fi expuse publicului, după o evaluare realizată de un expert din partea Ministerului Culturii. Direcția Județeană pentru Cultură Neamț dorește cât mai multă implicare în menținerea valorilor de patrimoniu aici, la nivel județean, și evitarea trimiterii bunurilor descoperite în Neamț către Muzeul Național de Istorie al României. Conform legii, autorii unor astfel de descoperiri pot primi din partea statului român până la 45% din valoarea evaluată a bunurilor de patrimoniu.

În acest sens, Direcția Județeană pentru Cultură Neamț a demarat procedura de intrare în contact cu persoanele autorizate în folosirea detectoarelor de metale din Neamț (în jur de 30 de specialiști) pentru a stabili o colaborare în valorificarea bunurilor de patrimoniu cultural mobil de pe raza județului Neamț.
Este esențial de reținut faptul că bunurile arheologice din subsolul României sunt proprietatea statului român. Cei care realizează astfel de descoperiri au obligația să predea vestigiile arheologice primăriei sau Direcției Județene pentru Cultură.

Amenzile în caz contrar pot ajunge până la câteva zeci de mii de lei – detalii în legea 182/2000 și în OG 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional.



Sursa: Youtube Utilizator: Neamt TV

Sursa informaţiilor: http://www.ziarpiatraneamt.ro/92-de-denari-imperiali-romani-din-secolul-al-iii-lea-descoperiti-in-comuna-dragomiresti-neamt

Interviu despre descoperirea de la Dragomireşti, jud. Neamţ: aici.

Tot această persoană a mai descoperit un tezaur roman imperial format din 279 de denari, în 2013 pe raza comunei Tazlău, jud. Neamţ.





Un pasionat căutător de vestigii a găsit 279 de dinari din argint din vremea împăraţilor Hadrian, Domitian şi Marcus Aurelius.

Marius Ioan Irimia (32 de ani) din Piatra Neamţ a făcut zilele trecute descoperirea vieţii lui. Pasionat de cercetarea vestigiilor, tânărul de profesie inginer silvic a găsit cu ajutorul unui detector de metale o adevărată comoară pe un deal din comuna Tazlău, la circa 40 de km de Piatra Neamţ.

Deşi a pornit în căutarea ruinelor unei cetăţi medievale, tânărul a descoperit iniţial 10 monede. Peste două zile, pe 16 octombrie, a revenit în zonă şi a mai găsit 269 de denari romani de argint, fiecare de aproximativ trei grame.
„Detectorul parcă o luase razna, ţipa peste tot, când îl puneam jos ţipa, când îl ridicam ţipa. Groapa cu nucleul este cam de de 1 m pe 1,5 m. Trei dintre monede erau una lângă alta, restul împrăştiate prin sol“, îşi împărtăşeşte experienţa Marius Irimia pe forumul unui site specializat dedicat pasionaţilor din domeniu (detectiemetal.com).

Primele 10 monede descoperite le-a predat Complexului Muzeal Judeţean Neamţ, dar restul tezaurului a fost dus la Bucureşti, la Muzeul Naţional de Istorie.

„Monedele au fost predate la muzeu. Sunt pe mâini bune şi au fost răsfăţate, admirate şi iar răsfăţate. Se vede, domnule, de la o poştă unde este pasiune şi unde este obligaţie“, mai spune tânărul. Specialiştii spun că monedele au fost bătute într-un interval de 150 de ani în timpul împăraţilor Traian, Hadrian, Nero, Commodus, Domitian şi Marcus Aurelius.

„Faptul că au fost descoperiţi la o distanţă apreciabilă – judeţul Neamţ – de timesul Daciei Romane, ar avea o explicaţie în faptul că romanii plăteau stipendii căpeteniilor dacilor liberi din aceste zone pentrui a păstra o zonă tampon cu teritoriile Daciei cucerite, aflate sub administraţie romană. O altă explicaţie plauzibilă ar fi că masa monetară provenea din schimburile comerciale care aveau loc între colonii romani şi dacii liberi“, consideră Iuliu-Cristinel Pop, administratorul comunităţii online a pasionaţilor căutători de vestigii cu detectorul de metale.

Sursa informaţiilor: http://adevarul.ro/locale/piatra-neamt/foto-tezaur-monede-imperiale-romane-descoperit-neamt-1_5277e81ac7b855ff56b8937f/index.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu