Prea puțin cunoscute, deseori ignorate, misterioase, spectaculoase și abundente, ciupercile din Pădurea Băneasa își conduc propria împărăție, aflată mai aproape de animale decât de plante, și fac schimburi esențiale de substanțe nutritive cu tot ce stă și tot ce mișcă, punând bazele a ceea ce unii numesc Wood Wide Web sau Internetul Pădurii.
Vom explora pădurea în căutarea acestor minuni ale naturii împreună cu URSIT „dinpăduremâncătorul, îndelungvorbitorul și îndubălocuitorul, ciupercuționist, grasfluensăr și trubadurs” (cum îi place să se prezinte cu umor ursăresc) și care ne așteaptă într-o aventură-curs ca să ne învețe cum să găsim, identificăm, păstrăm, protejăm și să consumăm responsabil fructele unui regn fantastic care domnește sub tălpile noastre!
Vineri, 9 mai 2025
16:00-20:00
Pădurea Băneasa, locul de joacă de lângă Casa Albă (Aleea Privighetorilor 31-35)
Ce vom face?
► Atelier cu materiale didactice la dubă (circa 1h)
► Explorare educativă de abordare teren și vânătoare de ciuperci
1. Introducere – Miceliul și „înțelepciunea micelială”
2. De ce „să ciuperci”? – importanța practicării activităților de hrănit din natură
a) Nutrițional: Fibre; Diversitate; Minerale; Adaptabilitate
b) Medicinal: Demistificare; Bune practici
c) Psihic: Efectul dopaminergic și controlul adicției; Lărgirea spațiului vital și limitarea anxietății; Stima de sine; Conexiunea cu hrana „necrescută”
d) Social: Relevanța ariilor naturale urbane; Abundența spațiilor periurbane; Valoarea comunitară a spațiilor periurbane; Valoarea turistică/economică a păstrării spațiilor periurbane
3. Utilizări atipice și demonstrații cu materialul didactic
4. Specificul Pădurii Băneasa:
a) Sezonul nu se termină niciodată
b) Speciile comestibile cele mai frecvente – demonstrații cu material didactic
c) Culesul responsabil
d) Echipament și abordarea terenului
e) Considerații legale Echipament necesar, condiții meteo și alte informații esențiale:
Bocanci, haine adecvate vremii (s-ar putea să plouă zilele astea și să dăm de noroi), spray anti căpușe/țânțari. Nu vom acoperi distanțe mari, fiindcă ne vom deplasa încet, în grup, și ne vom opri des să analizăm peste ce dăm. Atelierul va avea loc indiferent de condițiile meteo – vorba aia: ca ciupercile după ploaie! O gustărică pentru drum și suficientă apă într-un recipient refolosibil nu-s de lepădat din traistă, după cum nici aparatul foto, dacă sunteți pasionați de viața sălbatică. Evenimentul nu este recomandat copiilor sub 14 ani, pentru care vom organiza un atelier dedicat cu proxima ocazie.
Participarea este gratuită în limita a 25 de persoane, pentru ca atelierul să se desfășoare în condiții optime, prin înscrierea în acest formular: https://forms.gle/PJtwcK4K6Z2zY2nq5
Vă rugăm să ne anunțați dacă nu mai puteți veni, ca să putem oferi locul altui pasionat, printr-un mesaj pe grupul de Whatsapp Ranger Urban sau printr-un email la cristian@parcnaturalvacaresti.ro
Turul ghidat oferit gratuit de Asociația Parcul Natural Văcărești face parte din proiectul Rewilding Bucharest, finanțat de Platforma de mediu pentru București, program inițiat de Fundația Comunitară București și ING Romania.
Sursa informațiilor Asociația Parcul Natural Văcărești.