LINK EXCHANGE

joi, 8 mai 2025

Viața secretă a ciupercilor din Pădurea Băneasa (cu Ursit)

 

Prea puțin cunoscute, deseori ignorate, misterioase, spectaculoase și abundente, ciupercile din Pădurea Băneasa își conduc propria împărăție, aflată mai aproape de animale decât de plante, și fac schimburi esențiale de substanțe nutritive cu tot ce stă și tot ce mișcă, punând bazele a ceea ce unii numesc Wood Wide Web sau Internetul Pădurii.
Vom explora pădurea în căutarea acestor minuni ale naturii împreună cu URSIT „dinpăduremâncătorul, îndelungvorbitorul și îndubălocuitorul, ciupercuționist, grasfluensăr și trubadurs” (cum îi place să se prezinte cu umor ursăresc) și care ne așteaptă într-o aventură-curs ca să ne învețe cum să găsim, identificăm, păstrăm, protejăm și să consumăm responsabil fructele unui regn fantastic care domnește sub tălpile noastre!
Vineri, 9 mai 2025 16:00-20:00
Pădurea Băneasa, locul de joacă de lângă Casa Albă (Aleea Privighetorilor 31-35)

Ce vom face?
► Atelier cu materiale didactice la dubă (circa 1h)
► Explorare educativă de abordare teren și vânătoare de ciuperci
1. Introducere – Miceliul și „înțelepciunea micelială”
2. De ce „să ciuperci”? – importanța practicării activităților de hrănit din natură
a) Nutrițional: Fibre; Diversitate; Minerale; Adaptabilitate
b) Medicinal: Demistificare; Bune practici
c) Psihic: Efectul dopaminergic și controlul adicției; Lărgirea spațiului vital și limitarea anxietății; Stima de sine; Conexiunea cu hrana „necrescută”
d) Social: Relevanța ariilor naturale urbane; Abundența spațiilor periurbane; Valoarea comunitară a spațiilor periurbane; Valoarea turistică/economică a păstrării spațiilor periurbane
3. Utilizări atipice și demonstrații cu materialul didactic
4. Specificul Pădurii Băneasa:
a) Sezonul nu se termină niciodată
b) Speciile comestibile cele mai frecvente – demonstrații cu material didactic
c) Culesul responsabil
d) Echipament și abordarea terenului
e) Considerații legale

Echipament necesar, condiții meteo și alte informații esențiale:
Bocanci, haine adecvate vremii (s-ar putea să plouă zilele astea și să dăm de noroi), spray anti căpușe/țânțari. Nu vom acoperi distanțe mari, fiindcă ne vom deplasa încet, în grup, și ne vom opri des să analizăm peste ce dăm. Atelierul va avea loc indiferent de condițiile meteo – vorba aia: ca ciupercile după ploaie! O gustărică pentru drum și suficientă apă într-un recipient refolosibil nu-s de lepădat din traistă, după cum nici aparatul foto, dacă sunteți pasionați de viața sălbatică.
Evenimentul nu este recomandat copiilor sub 14 ani, pentru care vom organiza un atelier dedicat cu proxima ocazie.
Participarea este gratuită în limita a 25 de persoane, pentru ca atelierul să se desfășoare în condiții optime, prin înscrierea în acest formular: https://forms.gle/PJtwcK4K6Z2zY2nq5
Vă rugăm să ne anunțați dacă nu mai puteți veni, ca să putem oferi locul altui pasionat, printr-un mesaj pe grupul de Whatsapp Ranger Urban sau printr-un email la cristian@parcnaturalvacaresti.ro
Turul ghidat oferit gratuit de Asociația Parcul Natural Văcărești face parte din proiectul Rewilding Bucharest, finanțat de Platforma de mediu pentru București, program inițiat de Fundația Comunitară București și ING Romania.

 

Sursa informațiilor Asociația Parcul Natural Văcărești.

Vernisaj expoziție „Jocul și Dansul Tradițional din Sud-Estul Transilvaniei”

 

Muzeul de Etnografie Brașov deschide vineri, 9 mai 2025, ora 17.00 la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea, Str. Republicii nr. 191, expoziția temporară „Jocul și Dansul Tradițional din Sud-Estul Transilvaniei.” Vă invităm să descoperiți informații interesante despre bogatul repertoriu coregrafic și să admirați o varietate de costume tradiționale specifice zonei Rupea și Țării Oltului.


Vernisajul va fi urmat de simpozionul intitulat „Costumul tradițional de sărbătoare”. În cadrul acestui eveniment vom evidenția frumusețea și diversitatea costumelor tradiționale din Țara Oltului, zona Rupea, Valea Hârtibaciului dar și din alte zone ale țării.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

𝐒𝐢𝐦𝐩𝐨𝐳𝐢𝐨𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐀𝐫𝐡𝐢𝐭𝐞𝐜𝐭𝐮𝐫ă. 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐫𝐞. 𝐀𝐫𝐡𝐞𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐞, ediția a 25-a.

 

În perioada 8-10 mai muzeul nostru găzduiește lucrările
𝐒𝐢𝐦𝐩𝐨𝐳𝐢𝐨𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐀𝐫𝐡𝐢𝐭𝐞𝐜𝐭𝐮𝐫ă. 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐫𝐞. 𝐀𝐫𝐡𝐞𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐞, ediția a 25-a.


▶︎ Programul celor 3 zile de comunicări este disponibil la adresa www.simpara.ro/ARA-25-program-634.htm

 

Sursa informațiilor Muzeul George Severeanu.

Vernisajul expoziţiei itinerante „REPTILE EXOTICE VII”- ediția a VIII-a

 

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău, organizează Luni, 12.05.2025, ora 10:00 la VIVARIU (str. Popa Şapcă. Nr.3) vernisajul expoziţiei itinerante „REPTILE EXOTICE VII”- ediția a VIII-a


Expoziţia itinerantă propusă de specialiştii de la Vivariul din Bacău, aduce în faţa publicului larg peste 90 exemplare aparţinând la 70 specii de reptile exotice.
Vizitatorii vor putea admira specii de reptile din zone tropicale şi subtropicale, de pe continentele: Asia, Africa, Australia, America şi Europa alături de amfibieni, nevertebrate (tarantule și miriapode).
Reptilele au apărut în urmă cu cca 320-310 milioane de ani, în Carbonifer, iar în prezent populează toate continentele, mai putin Antarctica.
În expoziție pot fi admirate cele mai veninoase specii de reptile din lume, incluse în top 10 mondial, specii de cobre, specii de crotali, specii de vipere, șerpi constrictori dintre care cel mai mare este boa columbian, specii de pitoni iar cea mai mică specie fiind cobra pitică.
Expoziţia va fi deschisă în lunile mai - iunie 2025. Programul de vizitare: 09:00 - 17:00.
Bilet intrare: expoziția itinerantă ” REPTILE EXOTICE VII” – ediția a VIII-a - Copii: 10 lei şi Adulți: 15 lei.
Pentru detalii suplimentare, ne puteţi contacta la numărul de telefon: 0234/535564, sau la sediul Vivariului din str. Popa Şapcă. Nr.3.
Vizitatorii noştri vor beneficia de intrarea gratuită la expoziţiile permanente de la Vivariu, anul 2025 fiind anul accesului gratuit la cultură în județul Bacău, conform hotărârii Consiliul Județean Bacău.


Vă așteptăm cu drag!
Manager
Dr. Gabriela Gurău

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău.

Mineral Expo Cavnic – Maramureș Ediția a III-a

 

𝗖𝗮𝘃𝗻𝗶𝗰 𝗱𝗲𝘃𝗶𝗻𝗲 𝗱𝗶𝗻 𝗻𝗼𝘂 𝗰𝗮𝗽𝗶𝘁𝗮𝗹𝗮 𝗰𝗿𝗶𝘀𝘁𝗮𝗹𝗲𝗹𝗼𝗿: 𝗘𝗱𝗶ț𝗶𝗮 𝗮 𝗜𝗜𝗜-𝗮 𝗮 𝗠𝗶𝗻𝗲𝗿𝗮𝗹 𝗘𝘅𝗽𝗼 𝗖𝗮𝘃𝗻𝗶𝗰 – 𝗠𝗮𝗿𝗮𝗺𝘂𝗿𝗲ș


Orașul Cavnic, situat în inima Munților Gutâi, se pregătește să găzduiască cea de-a treia ediție a evenimentului „Mineral Expo Cavnic – Maramureș”, o expoziție cu vânzare de cristale și minerale care îmbină știința, tradiția și turismul.
Evenimentul este organizat de Asociația Mineral Expo Baia-Sprie, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș și Primăria Orașului Cavnic, consolidând o colaborare devenită deja tradiție.
𝗘𝘅𝗽𝗼𝘇𝗶ț𝗶𝗮 𝘃𝗮 𝗮𝘃𝗲𝗮 𝗹𝗼𝗰 î𝗻 𝗽𝗲𝗿𝗶𝗼𝗮𝗱𝗮 𝟯𝟬 𝗺𝗮𝗶 – 𝟭 𝗶𝘂𝗻𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟱, 𝗹𝗮 𝗦𝗮𝗹𝗮 𝗦𝗽𝗼𝗿𝘁𝘂𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗶𝗻 𝗖𝗮𝘃𝗻𝗶𝗰, 𝗼𝗳𝗲𝗿𝗶𝗻𝗱 𝘃𝗶𝘇𝗶𝘁𝗮𝘁𝗼𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗼𝗰𝗮𝘇𝗶𝗮 𝗱𝗲 𝗮 𝗮𝗱𝗺𝗶𝗿𝗮 ș𝗶 𝗮𝗰𝗵𝗶𝘇𝗶ț𝗶𝗼𝗻𝗮 𝗼 𝘃𝗮𝗿𝗶𝗲𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗶𝗺𝗽𝗿𝗲𝘀𝗶𝗼𝗻𝗮𝗻𝘁ă 𝗱𝗲 𝗰𝗿𝗶𝘀𝘁𝗮𝗹𝗲 ș𝗶 𝗺𝗶𝗻𝗲𝗿𝗮𝗹𝗲.
Printre exponatele deosebite se numără rodocrozitul, descoperit pentru prima dată la Cavnic în 1813, precum și varietăți rare precum kapnikitul și kapnitul, unice în lume și denumite după localitate. De asemenea, vor fi expuse eșantioane spectaculoase de cuarț, baritină, calcit, stibină și aragonit, recunoscute pentru frumusețea și perfecțiunea formelor lor cristalografice.
𝐄𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐯𝐚 𝐟𝐢 𝐨𝐧𝐨𝐫𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧ț𝐚 𝐮𝐧𝐨𝐫 𝐨𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐢𝐭ăț𝐢 𝐝𝐞 𝐫𝐚𝐧𝐠 î𝐧𝐚𝐥𝐭 𝐝𝐢𝐧 ț𝐚𝐫ă ș𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐬𝐭𝐫ă𝐢𝐧ă𝐭𝐚𝐭𝐞, 𝐢𝐧𝐜𝐥𝐮𝐬𝐢𝐯 𝐚 𝐄𝐱𝐜𝐞𝐥𝐞𝐧ț𝐞𝐢 𝐒𝐚𝐥𝐞 𝐌𝐚𝐫𝐭𝐢𝐧 𝐊𝐨š𝐚𝐭𝐤𝐚, 𝐀𝐦𝐛𝐚𝐬𝐚𝐝𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐑𝐞𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐢𝐢 𝐂𝐞𝐡𝐞 î𝐧 𝐑𝐨𝐦â𝐧𝐢𝐚. 𝐃𝐞 𝐚𝐬𝐞𝐦𝐞𝐧𝐞𝐚, 𝐯𝐨𝐫 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐢𝐩𝐚 𝐫𝐞𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭𝐚𝐧ț𝐢 𝐚𝐢 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐢𝐥𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐉𝐮𝐝𝐞ț𝐞𝐚𝐧 𝐌𝐚𝐫𝐚𝐦𝐮𝐫𝐞ș 𝐚𝐢 𝐏𝐫𝐢𝐦ă𝐫𝐢𝐞𝐢 𝐎𝐫𝐚ș𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐂𝐚𝐯𝐧𝐢𝐜, 𝐩𝐫𝐞𝐜𝐮𝐦 ș𝐢 𝐨𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐢 𝐠𝐮𝐯𝐞𝐫𝐧𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥𝐢 ș𝐢 𝐩𝐚𝐫𝐥𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐢.
Și-au anunțat prezența la această ediție și reprezentanții Muzeului de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare, una dintre cele mai importante instituții muzeale de profil din Europa, precum și reprezentanți ai Muzeului Geologic Național din București, instituție emblematică în promovarea patrimoniului geologic românesc.
De asemenea, va avea loc reuniunea foștilor mineri, intitulată „Povești la gura minei”, și momente artistice oferite de ansamblul Centrului Cultural Sportiv „Pintea Viteazul” din Cavnic.
„Mineral Expo Cavnic – Maramureș” nu este doar o expoziție, ci un veritabil schimb de cunoaștere, o celebrare a identității locale și o punte între generații. Evenimentul își propune să promoveze Cavnic ca destinație turistică cu profunde rădăcini miniere, evidențiind bogăția mineralogică a regiunii.
Invităm toți iubitorii de frumos, pasionații de geologie și pe cei care se află în cea mai frumoasă zonă din România să treacă pragul acestui eveniment unic. „Mineral Expo Cavnic – Maramureș” este o oportunitate de a descoperi comorile subterane ale Maramureșului și de a înțelege mai bine legătura profundă dintre om și natură.


Contact:
Asociația Mineral Expo Baia-Sprie
Email: mineralexpo@yahoo.com
Telefon: 0744 – 242.456

 

Sursa informațiilor Organizator Evenimente.

miercuri, 7 mai 2025

Vernisajul expoziției „Hotelul Caracaș-Victoria. O istorie recuperată”

 


Muzeul Municipiului București invită publicul la vernisajul expoziției „Hotelul Caracaș-Victoria. O istorie recuperată”, eveniment care va avea loc pe data de 16 mai 2025, ora 17.00, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2).
Vizitatorii vor descoperi povestea unei clădiri emblematice de pe Strada Șelari nr. 4, dispărută din peisajul urban, dar readusă la viață prin intermediul unei cercetări arheologice minuțioase.
Acest proiect își propune să prezinte evoluția unuia dintre cele mai vechi hoteluri din capitală, evidențiind transformările zonei în perioada secolelor XIX-XX.
În prima jumătate a secolului al XIX-lea, pe acest amplasament era situată reședința doctorului Constantin Caracaș, recunoscut drept una dintre cele mai importante personalități medicale ale epocii.
După marele incendiu din martie 1847, care a afectat grav centrul Bucureștiului, moștenitorii doctorului au decis transformarea reședinței într-un hotel denumit Caracaș, care a devenit rapid un punct de referință în decorul urban al capitalei.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, clădirea a fost complet renovată și modernizată, primind un nou nume – Hotel Victoria. Acesta a fost inaugurat oficial la 1 decembrie 1878 și s-a bucurat de o largă apreciere, fiind frecvent menționat în presa vremii pentru confortul modern, serviciile de calitate și tarifele accesibile.
Clienții erau atrași de atmosfera primitoare, de camerele călduroase, precum și de restaurantul și cafeneaua apreciate pentru preparatele savuroase și băuturile rafinate, servite adesea în acompaniamentul muzicii interpretate de artiști locali.
Parcela din strada Șelari nr. 4 devenise în acea perioadă, un centru animat, unde se mai aflau o locuință, prăvălii, câteva magazii și anexe funcționale. Spațiul găzduia și afaceri comerciale de renume în acea perioadă, precum drogheria și magazinul de coloniale Economu sau prăvălia fraților Kepich - specializată în mașini de cusut și velocipede, contribuind la vitalitatea și farmecul zonei.
În perioada postbelică, Hotelul Victoria a intrat treptat în uitare, clădirile sale degradându-se constant, până la dispariția completă din țesutul urban, în urma cutremurului din 1977.
Cercetările arheologice desfășurate pe acest amplasament, în campaniile din 2013 și 2023, au evidențiat un ansamblu semnificativ de structuri de zid, aparținând diferitelor etape de construcție ale Hotelului Caracaș–Victoria, alături de anexe contemporane acestuia. De asemenea, au fost identificate vestigii care atestă utilizarea zonei anterior ridicării complexului hotelier.
Vizitatorii sunt invitați să pătrundă în atmosfera de altădată printr-o colecție inedită de artefacte descoperite în urma săpăturilor arheologice: piese din ceramică, sticlă, faianță, porțelan și metal, care odinioară împodobeau mesele rafinate ale restaurantului și cafenelei hotelului sau se regăseau pe rafturile prăvăliilor din incintă.
Fiecare exponat oferă o incursiune autentică în viața cotidiană și obiceiurile epocii, propunând o experiență educativă și captivantă.
Partener al MMB în realizarea acestui proiect muzeal este Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” - Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași.
Expoziția „Hotelul Caracaș–Victoria. O istorie recuperată” readuce la lumină o pagină uitată din patrimoniul cultural al Bucureștiului și îi invită pe vizitatori să redescopere farmecul al unui oraș aflat într-o permanentă transformare.


Intrarea este liberă.
Curatori:
Dr. Raluca-Iuliana Moţei
Dr. Elena Gavrilă

 

Sursa informațiilor Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu.

Enigmele comorilor / Kincsek rejtélyei

 


Muzeul Județean Mureș – Secția de Arheologie are plăcerea de a anunța deschiderea oficială a expoziției temporare „Enigmele comorilor”, al cărei vernisaj va avea loc joi, 15 mai 2024, ora 17:00, în incinta Secției de Arheologie din Cetate . Expoziția va putea fi vizitată pe termen lung, până în martie 2026.
A Maros Megyei Múzeum Régészeti Osztálya örömmel jelenti be a „Kincsek rejtélyei” című időszaki kiállítás hivatalos megnyitóját, melyre 2025. május 15-én, csütörtökön 17 órakor kerül sor a Múzeum várbeli épületében . A kiállítás 2026 márciusáig lesz látogatható.
Ce transformă un obiect arheologic într-o comoară?
E valoarea materială , contextul în care a fost descoperit sau poate povestea – adesea pierdută – pe care o poartă cu sine ?
Expoziția „Enigmele comorilor” propune o incursiune inedită în lumea acestor întrebări, prezentând o selecție de piese arheologice valoroase și enigmatice, provenite din descoperiri realizate în urma detecției cu detectorul de metale pe teritoriul județului Mureș .
Publicul va avea ocazia să admire artefacte rare, unele expuse pentru prima dată , grupate tematic în jurul ideii de comoară: obiecte din metale prețioase, tezaure monetare , depozite de bronzuri, fragmente de istorie ce ridică mai multe întrebări decât răspunsuri.
Fiecare piesă expusă invită vizitatorul nu doar să contemple, ci să investigheze – să devină, pe rând, explorator, arheolog, interpret al trecutului.
Expoziția nu își propune să dea verdicte, ci să deschidă perspective: ce înseamnă „valoare” în arheologie? Unde începe fascinația și unde se termină certitudinea științifică?
Curatorul expoziției este dr. Rezi Botond, arheolog în cadrul Secției de Arheologie a Muzeului Județean Mureș. Conceptul expozițional a fost realizat în colaborare cu o echipă interdisciplinară formată din: dr. Berecki Sándor, dr. Coralia Dorina Bonta, dr. Daniel Cioată, dr. László Keve, dr. Nicoleta Man și dr. Rita E. Németh. Împreună, aceștia au construit un traseu expozițional coerent și captivant, menit să trezească curiozitatea vizitatorilor de toate vârstele .
Unele tezaure sunt enigmatice datorită condițiilor neclare de descoperire, altele sunt adevărate comori datorită obiectelor ce o compun.
Intrarea la vernisaj este liberă, iar expoziția va putea fi vizitată ulterior conform programului muzeului.


---
Mitől válik egy régészeti tárgy kinccsé?
Az anyagi értéke , a felfedezés kontextusa , vagy esetleg – gyakran elveszett – története teszi azzá?
A „Kincsek rejtélyei” című kiállítás elkalauzol e kérdések világába, miközben a Maros megyei fémdetektoros felfedezésekből származó értékes és rejtélyes régészeti darabokat is bemutat .
A közönségnek lehetősége lesz olyan ritka tárgyakat megcsodálni, amelyek közül néhányat most állítanak ki először , és amelyek a „kincs” fogalma köré csoportosulnak: nemesfémtárgyak, pénz- és bronzleletek , olyan történelmi töredékek, amelyek több kérdést vetnek fel, mint választ.
Minden kiállított darab arra sarkallja a látogatót, hogy ne csak szemlélődjék, hanem kutasson is – váljon felfedezővé, régésszé, a múlt értelmezőjévé.
A kiállítás nem ítéletet akar mondani, hanem távlatokat szeretne nyitni: mit jelent az „érték” a régészetben? Hol a határ a lenyűgözés és a tudományos bizonyosság között?
A kiállítás kurátora dr. Rezi Botond, a Maros Megyei Múzeum Régészeti Osztályának régésze. A kiállítás interdiszciplináris együttműködés eredménye, melyben közreműködtek: dr. Berecki Sándor, dr. Coralia Dorina Bonta, dr. Daniel Cioată, dr. László Keve, dr. Nicoleta Man és dr. Németh E. Rita. A csapat koherens és lenyűgöző kiállítási koncepciója minden korosztály érdeklődésére igényt tart .
Egyes kincsek rejtélye felfedezésük tisztázatlan körülményeiben rejlik, mások alkotóelemeik okán értékesek.
A megnyitóra a belépés ingyenes, a kiállítás ezt követően a múzeum nyitvatartása szerint lesz látogatható.

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Mureş / Maros Megyei Múzeum.

Muzeul Județean Buzău organizează cea de-a XXIII-a ediție a Sesiunii naționale de comunicări științifice „Milenii tezaurizate. Creație și spiritualitate”.

 

Muzeul Județean Buzău organizează cea de-a XXIII-a ediție a Sesiunii naționale de comunicări științifice „Milenii tezaurizate. Creație și spiritualitate”.


Programul manifestării include comunicări reunite în cadrul a trei secțiuni:
1. Paleontologie și arheologie în Carpații de Curbură și zonele învecinate;
2. Habitat și morminte din epoca fierului;
3. Arheologia antichității târzii și a evului mediu.


Vor fi susținute 58 de comunicări științifice care vor aborda teme diverse privind noi descoperiri arheologice, precum și utilizarea metodelor interdisciplinare în cercetarea arheologică.
La această activitate științifică, alături de specialiștii muzeului, participă invitați de la mai multe instituții de profil din Români dintre care menționăm: Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, București; Institutul de Arheologie și Istoria Artei Cluj; Institutul de Arheologie Iași; Universitatea București; Universitatea „Valahia” din Târgoviște; Universitatea „Al. I. Cuza”, Iași; Institutul Național al Patrimoniului; Muzeul Național de Istorie a României; Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei; Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța; Muzeul Olteniei Craiova; Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Sfântu Gheorghe; Muzeul Civilizației dacice și romane, Deva; Muzeul Municipiului București; Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova; Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău; Muzeul Vrancei, Focșani; Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău,
Deschiderea oficială a sesiunii științifice va avea loc joi, 8 mai 2025, ora 14.00, la Centrul Muzeal „I. C. Brătianu”, din bd. Nicolae Bălcescu, nr. 40. Cu această ocazie va fi lansat volumul 27/2024 al anuarului „Mousaios” care reunește 23 de studii, articole și recenzii din domeniul arheologiei.
Comunicările științifice și discuțiile pe marginea acestora vor fi prezentate în după-amiaza zilei de 8 mai și pe tot parcursul zilei de 9 mai, în spațiile amenajate în acest sens din incinta Muzeului de Arheologie, Istorie și Artă din Aleea Castanilor, nr. 1.


#crestemimpreunamintisisuflete

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean Buzău.

Noi monede comemorative din Luxemburg - 07.05.2025

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Luxembourg's two commemorative 2-euro coins for this year were issued on May 5. They are dedicated to the "25th Anniversary of the Accession to the Throne of Grand Duke Henri" and the "75th Anniversary of the Schuman Declaration."

Luxembourg continues to fully exploit the commercial potential of the euro, issuing multiple versions of the same currency with the aim of increasing its sales and revenue. It is undoubtedly one of the countries that has best managed to turn the single currency into a profitable business.

Luxembourg's strategy is already well-known: commemorative coins with different mint marks, variations in imagery, diverse minting techniques, and even elements like holograms. But this year, it has gone a step further: it has begun issuing colorized versions.


The Coins

25th Anniversary of Grand Duke Henri's Accession to the Throne


Grand Duke Henri ascended the throne of Luxembourg on 7 October 2000, succeeding his father, Grand Duke Jean. This 25th anniversary marks a quarter of a century of the Grand Duke's leadership and service to the country, distinguished by his commitment to democracy, national unity, and sustainable development.


At the center of the coin is a detailed portrait of Grand Duke Henri, which dominates the design and symbolizes his leadership and role in Luxembourg's modern history. Behind the portrait is an iconic Luxembourg building, the Grand Ducal Palace, which represents the tradition and historical continuity of the Luxembourgish monarchy. The top of the coin features the inscription in Luxembourgish: "25. TROUNJUBILÄUM VUM GROUSSHERZOG HENRI" , meaning "25th Anniversary of the Accession to the Throne of Grand Duke Henri." The bottom of the coin features the name of the country, "LËTZEBUERG" (Luxembourg in Luxembourgish), along with the year of issue, 2025.


Presentations


So far, the Coincard versions have been issued, 5,000 of each, one with the normal coin and the other with the colored version.

75th Anniversary of the Schuman Declaration


The second commemorative coin celebrates the 75th anniversary of the Schuman Declaration, a pivotal milestone in European history. On May 9, 1950, Robert Schuman, then French Foreign Minister, presented a plan for the creation of a European Coal and Steel Community (ECSC), which laid the foundation for the European Union. This declaration symbolizes the reconciliation and cooperation among European nations following World War II.


On the left side of the coin, a large "75" stands out, symbolizing the years since the Schuman Declaration (1950-2025). In the center of the coin, a hand holding a quill shaped like an olive branch represents the moment of signing. This represents the reconciliatory spirit of the Schuman Declaration and its impact on building a united Europe. Above the hand, stars and doves are in flight, symbolizing the European Union and the peace achieved between European countries after World War II. At the top, the inscription "DECLARATION SCHUMAN 09.05.1950" appears, commemorating the date on which Robert Schuman presented his historic plan. On the right, the inscription "LUXEMBOURG 2025" indicates the issuing country and the year of issue of the coin. At the bottom left, a small crown with the letter "H" appears, referring to Grand Duke Henri, reinforcing the connection between Luxembourg and the European project.


Presentations


So far, the Coincard versions have been issued, 5,000 of each, one with the normal coin and the other with the colored version.


Some more facts and a tip


Remember that the total issue volume is 136,000 of each coin, including the colored ones. The coins will also be sold individually and included in the 2025 Euroset along with the rest of the circulation coins. There will also be a Proof version. Add to that, there will be different mint marks. The idea is to squeeze the collectors to the limit by selling the same coin in different versions. My advice: don't participate in this abuse.

2 euro commemorative coins 2025

Luxembourg commemorative 2 euro coins

 

Sursa informațiilor aici.